Komoly csapás

Vereséget szenvedett az indiai kormánypárt

Egy a korrupció felszámolását ígérő ellenzéki párt nyerte meg a szövetségi állami szintű választásokat India fővárosában, Újdelhiben, komoly csapást mérve a Narendra Modi kormányfő vezette Indiai Néppártra (BJP).

2015.02.10 19:22MTI

A szavazatok nagy többségének összesítése alapján a Közemberek Pártja (Aam Admi Party, AAP) szerzett meg 67-et a 70 képviselői helyből. Az Indiai Néppárt három mandátumot szerzett.

Bár a választásoknak nincs közvetlen kihatásuk a központi kormányra, az ellenzéki győzelem megfigyelők szerint világos üzenet Modi számára: nem legyőzhetetlen, jóllehet pártja a hatalom tavalyi megszerzését követően is jól szerepelt több más szövetségi államban tartott parlamenti választásokon.

A két évvel ezelőtt megalakult AAP hívei hatalmas ujjongásba, önfeledt ünneplésbe kezdtek, amikor a központi választási bizottság bejelentette az egykori adófelügyelő, Arvind Kedzsrival pártjának elsöprő győzelmét. A BJP az országos választásokon tavaly májusban elsöprő győzelmet aratott, munkahelyteremtést, az áram árának csökkentését és utak felújítását ígérve.

Szakértők szerint az AAP diadala azt tükrözi, hogy a BJP vontatottan halad a reformok megvalósításával, egyben a választók csalódottságát is mutatja az elterjedt korrupció miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.