Iszlám Állam

Meghalt a dzsihadisták utolsó amerikai túsza

Az amerikai elnök azt ígérte, hogy Washington "meg fogja találni és igazságszolgáltatás elé fogja állítani azokat a terroristákat, akik felelősek Kayla Jean Mueller elrablásáért és haláláért".

2015.02.10 18:02MTI

Barack Obama amerikai elnök kedden közölte, hogy meghalt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fogságában lévő utolsó amerikai túsz, Kayla Jean Mueller.

Az amerikai elnök azt ígérte, hogy Washington "meg fogja találni és igazságszolgáltatás elé fogja állítani azokat a terroristákat, akik felelősek Kayla elrablásáért és haláláért".

A 26 éves Mueller segélymunkásként dolgozott Szíriában, amikor 2013 augusztusában a szélsőségesek elrabolták Aleppóban. Az IÁ a múlt héten azt állította, hogy a nővel Jordánia légiereje végzett a dzsihadisták ellen elkövetett egyik légicsapás során, de erre vonatkozó bizonyítékot nem szolgáltattak. Jordánia korábban hazugságnak minősítette az IÁ állítását. Az önkéntes halálhírét Mueller szülei is megerősítették.

"Kayla könyörületes és odaadó emberbarát volt. Egész ifjú életét annak szentelte, hogy segítse azokat, aki rászorultak a szabadságra, az igazságosságra és a békére" - hangzott Carl és Marsha Mueller közleménye. Arról sem az elnök, sem a család nem közölt részleteket, hogy a túsz hogyan vesztette életét.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának egyik szóvivője közölte, Kayla Muellert azt követően nyilvánították halottnak, hogy az IÁ militánsai a hétvégén üzenetet küldtek a szülőknek, amely újabb információkat tartalmazott lányukról. Ezeket a hírszerzés hitelesnek minősítette.

Obama elnök és Chuck Hagel védelmi miniszter részvétét nyilvánította a családnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.