Lassú folyamat

Négy hónap után megvan a boszniai miniszterelnök-jelölt

A leendő miniszterelnök jelölésére csak négy hónappal a bosznia-hercegovinai választásokat követően került sor, az ország bonyolult politikai rendszere, illetve az ebből fakadó politikai játszmák ugyanis lassították a folyamatot.

2015.02.09 19:10MTI

Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnöksége Denis Zvizdicet, a legnagyobb boszniai muszlim párt, a Demokratikus Akciópárt politikusát jelölte a minisztertanács élére hétfőn - írta honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

A leendő miniszterelnök jelölésére csak négy hónappal a bosznia-hercegovinai választásokat követően került sor, az ország bonyolult politikai rendszere, illetve az ebből fakadó politikai játszmák ugyanis lassították a folyamatot.

Az 51 éves építészmérnök jelölését a bosznia-hercegovinai parlamentnek is el kell fogadnia.

A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében 1995-ben az országot két részre, úgynevezett entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de Bosznia-Hercegovina rendelkezik a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. A boszniai alkotmány három államalkotó népet különböztet meg, a bosnyákot, a szerbet és a horvátot. E három nemzetiség csak közösen alakíthat kormányt, illetve az entitások vezetői is csak háromoldali megegyezés eredményeként nevezhetők ki. Így nem meglepő, hogy egy-egy vezető kinevezése több hetet, sőt hónapot vesz igénybe.

A 2010-es választást követően például 16 hónapon át nem sikerült kormányt alakítani, de a helyzet később sem javult. A túlburjánzott állami adminisztrációban dúló ellentétek miatt szinte egyetlen törvényt sem sikerült elfogadtatni, nem valósították meg sem a beígért reformokat, sem az európai integrációs folyamathoz szükséges lépéseket.

Az Európai Unió most ismét gazdasági reformokat és gyorsabb ügyintézést vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.