Lassan, de biztosan

Horvátország hat év után kilábal a recesszióból

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése 2015-ben 0,2, 2016-ban pedig egy százalékos gazdasági növekedést prognosztizált az országban.

2015.02.05 19:04MTI

Horvátország hat év után kilábal a recesszióból - mondta Gordan Maras kisvállalkozási miniszter csütörtökön, miután az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése 2015-ben 0,2, 2016-ban pedig egy százalékos gazdasági növekedést prognosztizált az országban.

Minden mutató, a fogyasztás, az export és a termelés növekedése is arra enged következtetni, hogy a kormány valamit jól csinált az elmúlt három évben, és sikerült az országot kihúznia a recesszióból - mondta a tárcavezető, majd hozzátette a 2014-es harmadik negyedévben valószínűleg a hazai össztermék (GDP) is bővülni fog.

A Horvát Statisztikai Hivatal (DZS) szerdán megjelentetett adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal növekedett tavaly decemberben. Ez sorrendben az ötödig hónap volt, amikor növekedést jegyeztek fel: 2013 közepe óta a legnagyobbat.

A DZS nemrég közzétett adatai alapján az ipari termelés is nőtt, sorrendben negyedik hónapja: decemberben 5,3 százalékkal, ami a legmagasabb érték 2009 eleje, a recesszió kezdete óta.

Horvátország ennek ellenére is a legrosszabbul teljesítő országok között szerepel az Európai Unóban.

Az EB elégedetlen, ugyanis a horvát államadóság 0,5 százalékkal nő 2015-ben és 2016-ban is, amiért erőteljes fiskális konszolidáció bevezetését fogják követelni Horvátországtól.

Boris Lalovac pénzügyminiszter szerint, nem szabad hatalmas elvárásokat támasztani vagy illúziókban élni, de a lényeg az, hogy elindult a gazdaságban egyfajta pozitív változás.

Horvátország ellen tavaly év eleje óta túlzottdeficit-eljárás folyik, az ország várhatóan csak 2016-ban tudja a költségvetési hiányt a GDP három százaléka alá szorítani, amely 2013-ban még öt százalékra rúgott.

A GDP-arányos államadósság 84,9 százalékos lesz ebben az évben, jövőre 88,7-re emelkedik, míg ez tavaly 81,4 százalék volt.

A munkanélküliség tavaly elérte a 17 százalékot, ebben az évben a becslések szerint csökkeni fog 16,8 százalékra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.