"Lehetőleg nem zsidó"

Feljelentés Franciaországban egy antiszemita álláshirdetés miatt

Diszkrimináció gyanújával feljelentést tett kedden egy civil szervezet, amiért egy vállalkozás "lehetőleg nem zsidó" infografikust keresett egy internetes álláshirdetésben.

2015.02.03 19:46MTI

"Ez az eset egy fajhoz, etnikumhoz vagy valláshoz való valós vagy vélt tartozáson alapuló nyilvános diszkrimináció, amelyet a törvény büntet" - mondta Aline Kremer, a feljelentést benyújtó SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet szóvivője.

A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (Licra) a Jogok védelmezője nevű, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását felügyelő független szervezethez fordult. A Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) pedig jelezte: "elvárja, hogy vizsgálat induljon annak kiderítésére, vajon ki a felelős az ügyben".

A hirdetés hétfőn került fel a www.graphic-jobs.com internetes álláshirdető oldalra, de nem sokkal később már le is vette onnan az NSL Studio nevű párizsi grafikai ügynökség. A vállalkozás az oldalán közzétett közleményben az állította, hogy nincs köze a hirdetésben megjelent antiszemita jellegű megjegyzéshez, s feljelentést tett a párizsi ügyészségen annak kiderítésére, hogy ki a felelős annak közzétételéért.

"Az NSL Studio nyitott ügynökség, amely nem diszkriminál" - hangsúlyozta a vállalkozás. Azt is jelezte, hogy "a hirdetésért felelős személyt meghallgatjuk, eljárás indul és a szükséges intézkedéseket megtesszük, amennyiben kiderül, hogy ezért mi vagyunk a felelősek". A cég kedden délelőtt a Twiterren azt írta, hogy meghekkelték a hirdetésüket.

A Graphic-Jobs.com internetes oldal közleményben kért elnézést a történtekért, elismerve azt, hogy a hirdetés "sajnos átcsúszott a moderátorok szűrőjén és 35 percig látható volt az oldalon, mielőtt onnan törölték".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.