Ira Forman további konzultációt sürget

Amerikai antiszemitizmusügyi megbízott: a Holokauszt Emlékközpont érték

A 21. században is tapasztalható antiszemitizmussal szembeni küzdelem alapvető formája a történelem megismerése, és "erre kitűnő hely a Páva utcai központ".

2014.07.21 20:59MTI
MTI/Máthé Zoltán

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont érték Magyarország és a nemzetközi közösség számára is, mert kiválóan megismertet a történelemmel, és a magyar kormány büszke lehet erre az intézményre.

A kormánynak ugyanakkor a magyarországi német megszállás 70. évfordulójával kapcsolatban a fontos döntésekben több konzultációt kell folytatnia az érintettekkel - mondta Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmusügyi megbízottja hétfői budapesti látogatása végén az MTI-nek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja a kormány képviseletében Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával és zsidó szervezetek vezetőivel találkozott egynapos látogatásán, amelynek egyik fő célja a tájékozódás volt.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont "érték, és nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi közösség számára is" - mondta Ira Forman, hangsúlyozva, nincs a világon még egy olyan intézmény, amelyik ennyire átfogó képet adna arról, mi történt Magyarországon a két világháború között, a második világháború alatt.

"Orbán Viktor az első miniszterelnöksége idején hozta létre, és a kormánynak büszkének kell lennie" - mondta, hozzátéve, kár, hogy nincs eléggé kihasználva, nem keresi fel több diák, látogató. Rámutatott, hogy a 21. században is tapasztalható antiszemitizmussal szembeni küzdelem alapvető formája a történelem megismerése, és "erre kitűnő hely a Páva utcai központ".

Azt mondta, a múzeum - és bármilyen ezzel foglalkozó központ - bemutatja, hogy a holokausztért elsősorban Németország felelős. De minden országnak megvolt a maga szerepe, voltak kollaboráns kormányok, amelyek végrehajtották a nácik akaratát, és voltak, akik kihasználták mások szenvedését.

Ezt ugyancsak el kell ismerni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak is szembe kell néznie a saját múltjával, azokkal az eseményekkel is, amelyeknek nem szabad megismétlődniük. Ira Forman a német megszállás áldozatainak emelt Szabadság téri emlékmű ügyére kitérve, a magyarországi német megszállás 70. évfordulójával kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány párbeszédet folytasson, meg kell hallgatnia az emberek véleményét a fontos döntések előtt.

Azt mondta, az Egyesült Államok jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, és "reméljük, legalább figyelembe veszi a véleményünket". Kifejtette, Washingtonnak az a véleménye, hogy "több információra van szükség, úgy, mint a Páva utcában (...) a történelemmel őszintén kell szembenézni, nem ideológiai alapon".

Washington szorgalmazza, hogy a magyar kormány tegyen lépéseket az érintettek véleményének figyelembe vételére, konzultáljon velük, "erről szól a demokrácia". Mint mondta, ez a magánvéleménye, ezt közvetíti különmegbízottként, vagyis ez az amerikai kormány álláspontja is. Ira Forman elmondta, hogy a 21. század eleje óta Európában folyamatosan erősödik az antiszemitizmus.

Európa több országában, ahol jelentős muszlim közösség él, erőszak tapasztalható a zsidókkal szemben. Magyarországon másfajta, "klasszikus, 19-20. századi, náci típusú antiszemitizmus van".

Kifejtette, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelynek helyzetét szoros figyelemmel kísérik, és ennek a nagy zsidó közösség az egyik oka. Elmondta, aggódnak amiatt, hogy egy nyíltan antiszemita párt jelentős parlamenti képviselettel rendelkezik, és egy "milícia" is kapcsolódik hozzá. "Ez nem minősíti az egész országot, de az antiszemitizmus egyik elemét jelenti" - mondta.

Ira Formant - az amerikai külügyminisztérium honlapján található életrajza szerint - John Kerry külügyminiszter 2013 májusában nevezte ki az antiszemitizmus monitorozásával és az ellene folytatott küzdelemmel foglalkozó iroda vezetőjévé.

Az 1952-es születésű Ira Forman a zsidó közösséggel való kapcsolattartásért felelt Barack Obama amerikai elnök 2012-es újraválasztási kampányában.

Korábban évekig az Izraelt támogató legbefolyásosabb amerikai lobbiszervezet, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) politikai igazgatójaként dolgozott. Ira Forman azon a napon tett látogatást Budapesten, amikor John Kerry Washingtonban nyilvánosságra hozta volna az amerikai külügyminisztérium 2013. évre vonatkozó nemzetközi vallásszabadság jelentését, de ezt - feltehetően egy héttel - elhalasztották Kerry közel-keleti útja miatt.

A különmegbízott így a legfrissebb jelentés tartalmáról hétfőn nem tudott nyilatkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.