Pácéltörő rakétát lőttek ki

Tűzharc az izraeli-libanoni határon

Páncéltörő rakétát lőttek szerdán délelőtt Libanonból egy, a határ túloldalán járőröző izraeli katonai menetoszlopra. Izrael válaszul dél-libanoni területeket lőtt tüzérséggel.

2015.01.28 15:47MTI

Nyolc sebesültet ápolnak a határincidens nyomán két észak-izraeli kórházban, közülük heten közülük a megtámadott két páncélozott dzsipen utazó katonák, egyikük pedig a szomszédos Kfar Radzsar nevű falu civil lakója- jelentette a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. A válaszcsapásokban életét vesztette egy spanyol ENSZ békefenntartó katona.

A kínai látogatáson tartózkodó Avigdor Liberman külügyminiszter "kemény és aránytalan" választ sürgetett a Hezbollah akciójára, és kijelentette, hogy Kína vagy Amerika is eképpen felelne egy területüket érő támadásra.

Több izraeli sebesültet helikopteren szállítottak a haifai Rambam kórházba.

A Hezbollah magára vállalta a rakétatámadást. A libanoni síita szervezet állítása szerint a rakéta több izraeli járművet is megrongált. Az akciót a szervezet válaszcsapásnak nevezi a Hezbollah több vezetőjét és iráni katonákat, köztük egy iráni tábornokot megölő, szíriai területek ellen végrehajtott múlt heti, Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Az izraeli határőrkonvoj elleni csapás mellett aknagránátokat is kilőttek Libanonból a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák, a Hermon-hegy és a határnál lévő Kfar Radzsar nevű település, valamint több izraeli katonai állás felé. Az izraeli tüzérség mellett a légierő is csapásokat mért a Hezbollah Dél-Libanonban lévő támaszpontjai ellen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Beni Ganc vezérkari tábornok rendkívüli tanácskozást hívott össze. Izraelnek a libanoni határhoz közeli útjait lezárták és a határmenti településeken élőket felszólították, hogy tartózkodjanak óvóhelyek közelében.

Benjámin Netanjahu a Gázai övezet melletti Szderótban tartózkodott az incidens kezdetén, de a tervezettnél hamarabb elhagyta a várost és a tel-avivi katonai főhadiszállásra sietett.

Az izraeli közszolgálati rádió honlapja szerint a megtámadott katonai járőr előzőleg Libanonból Izraelbe vezető alagutakat keresett, miután helyi lakosok a föld mélyéből érkező gyanús zajokat hallottak.

Előzőleg kedden Szíria felől két rakétát indítottak izraeli területre, majd a zsidó állam hadserege válaszcsapásokat intézett a támadók ellen, de ezek a lövedékek egyik oldalon sem sebesítettek meg senkit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.