Görög választás

Nagy munka vár Cipraszra

Stabil koalíciót kell létrehoznia, meg kell reformálnia Görögországot és újra kell tárgyalnia az államadósságot.

2015.01.27 14:54MTI

Herkulesi munka vár Görögországban a választási győzelem után Alekszisz Cipraszra, a baloldali Sziriza párt vezetőjére a La Croix című francia katolikus napilap szerint: stabil koalíciót kell létrehoznia, meg kell reformálnia Görögországot és újra kell tárgyalnia az államadósságot. A lap szerint hatalmas reményeket jelent Ciprasz, aki "valódi politikai tehetségnek tűnik, beleértve kompromisszumteremtő képességét".

A Libération szerint az a fő kérdés, hogy Ciprasz milyen megoldást fog javasolni Európának. A francia baloldali lap szerint az adósságeltörlés kérésében nincs "semmi extravagáns", és Európának jó lenne megértenie, hogy Görögország érdeke az ő érdeke is, "minden kompromisszumot kíván".

Ennek a kompromisszumnak a lehetőségeit vizsgálta kedden több más francia újság is. A Les Échos című gazdasági lap szerint Ciprasz "negatív üzenetet" küldött azzal, hogy koalícióra lépett a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali, szuverenista párttal. Az újság elítéli ezt a "természetellenes szövetséget egy nyíltan bevándorlóellenes és euroszkeptikus beszédmódot folytató párttal, amely köztudottan nagyon közel áll az ortodox egyházhoz és retrográd az erkölcsök kérdésében". A balliberális Le Monde szerint is aggodalomra ad okot a koalíció egy olyan párttal, amely "semmilyen rágalmazó kijelentéstől nem riad vissza".

Szlovákiában az összes vezető lap bő terjedelmű összeállításokban foglalkozott a görög választás lehetséges következményeivel. A Hospodárské Noviny című gazdasági-közéleti napilap Szlovákiát veszélyezteti a bazi nagy görög lagzi számlája című vezércikkében emlékeztetett arra, hogy a görög adósság rendezésének forgatókönyve váltotta ki Szlovákia történetének egyik legjelentősebb politikai válságát, amely 2012-ben Iveta Radicová kormányának bukásához vezetett. A mértékadó pozsonyi lap Fogadj örökbe egy görögöt című kommentárjában leszögezte: ha a görög választások győztese megvalósítja ígéreteit, "Görögország számára már nem lesz segítség."

Hasonlóképpen vélekedik a liberális Sme, amely szerint Ciprasz az államcsődtől sem hátrál meg. Másik írásában ugyanakkor ugyanez a lap leszögezte: ígéreteinek teljesítésével a Sziriza "végleg elsüllyeszti" Görögországot.

Tartós bizonytalanságra ítélték Európát a görögök címmel jelentetett meg kommentárelemeket is tartalmazó cikket a független, pozsonyi Pravda, amely rámutat: Athén az elmúlt 5 év alatt csaknem ötödére csökkentette közkiadásainak deficitjét, ugyanakkor a gazdaság szűkülése miatt GDP-arányos adóssága tetemesen nőtt.

Izraelben a Háárec című újságban megjelenő cikkek tanúsága szerint ellentmondásosan fogadták a Sziriza győzelmét.

Arie Mekel - aki 2010 és 2014 között Izrael athéni nagykövete volt - arról írt, hogy óvatos aggodalommal tekint az eseményekre, attól tartva, hogy a baloldal győzelme negatív irányban befolyásolhatja Izrael és Görögország kapcsolatát, amely az utóbbi években komoly fejlődésnek indult.

Mint megjegyezte, a Sziriza egyes tagszervezetei Izrael-ellenes tüntetéseket szerveztek nyáron a gázai hadművelet idején, sőt egyik képviselőjük, a védelmi miniszteri tisztségre esélyes Teodorisz Dricasz részt vett az egyik gázai blokádtörő flottillában.

Ugyanakkor izraeli szempontból bizakodásra adhat okot, hogy Ciprasz, az új kormányfő találkozott Simon Peresszel még annak államelnöksége idején Athénban, s beszélgetésük a jelen lévő Mekel szerint kiváló légkörben zajlott. A Sziriza vezetői olykor bírálják az izraeli politikát, de az antiszemitizmust hevesen ellenzik - áll a cikkben.

Avirama Golán elemző - szintén a Háárecben - egyértelműen örömmel fogadta a görög változást. Szerinte a Sziriza nem tekinthető radikálisnak vagy Európa-ellenesnek, hanem - mint győzelmi beszédükben elhangzott - a párt "a bizalom, a tisztelet, a szolidaritás és a felelősség" baloldali koalíciója.

Golán szerint Görögországban "nem kevesebb, mint forradalom történt", hasonló az 1936-oshoz, bár az akkor alakult kormányt nyolc hónappal később a király feloszlatta, és diktatúra következett.

A szerző szerint azóta "korrupt oligarcha elitek uralkodnak", amelyek látszólag baloldali kormányok kezéből jobboldaliak kezébe játsszák át a hatalmat, de az valójában néhány család, hajómágnások és tőkések kezében összpontosult.

A 79 éve tartó korrupció Golán olvasatában két szörnyű tragédiát eredményezett: a náci megszállás utáni polgárháborút és a katonai kormányzat uralmát. Mint írta, a görög politikusok aranykanállal a szájukban születtek, külföldön taníttatták őket, és a hatalomba újra és újra visszatérve kényelmes állásokat biztosítottak egymásnak, valamint gálánsan jutalmazták híveiket, miközben nem fizettek adót az államnak.

Ezért az új kormány első intézkedéseivel átalakítja az adórendszert a privilegizált csoportok, köztük az egyház ellenében.

"Európa új valóságra ébredt, amire pánikkal válaszolhat. A régi pártok összeomlása összezavarhatja az európai intézményrendszert, de ami történt, az érdekes, és kihívást jelent"- vélekedik Avirama Golán. Szerinte "az európai tőkés rezsimet megfélemlíti a Sziriza megválasztása, ők ugyanis elégedettek voltak a görögök megsarcolásával, akik egy fillért sem láttak a milliárdokból, amelyekkel országuk a Deutsche Banknak tartozik".

"Európának meg kell értenie, hogy belül a kormányzati korrupció és kívül a keménykezű trojka kétségbeesésbe taszította a görögöket" - értékelte a történteket az izraeli szerző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.