Gumilövedéket is használtak

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Sao Paulóban

A Sao Paulo-i rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét pénteken a város tömegközlekedési jegyárainak emelése ellen tüntetőket, akik saját közlésük szerint mintegy 15 ezren, a rendőrség szerint 1200-an vettek részt a tiltakozó akcióban.

2015.01.24 09:32MTI

A rohamrendőrök gumilövedékeket is használtak, és az oszlatásban híradások szerint három ember megsebesült, köztük az O Estado de Sao Paulo című országos napilap egyik újságírója. A megmozdulás ellen a hatóságok 1100 rendőrt mozgósítottak, a rendőrök három tüntetőt őrizetbe vettek.

A Sao Paulo-i tömegközlekedés ingyenessé tételét követelő Passe Livre mozgalomnak ez már a negyedik tiltakozó akciója volt ebben a hónapban. Két hete mintegy 30 ezer ember vett részt a Rio de Janeiróban és Sao Paulóban szervezett tüntetéseiken.

A Sao Paulo-i buszjegyek árát a városi hatóságok január elsejétől 16 százalékkal (3 realról 3,5 realra - mintegy 360 forint) emelték, miközben a tavalyi infláció a hivatalos adatok szerint 6,4 százalék volt Brazíliában.

Másfél éve, 2013 júniusában a labdarúgó Konföderációs Kupa idején tömegtüntetések rázták meg a dél-amerikai országot. A résztvevők a közszolgálatások színvonalának emelését követelték, és kifogásolták a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság rendezésének túlzottan magas költségeit. Az akkori megmozdulások is a magas tömegközlekedési jegyárak elleni tiltakozással kezdődtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.