Összefogást sürgetnek

A Hamász vezetői békülnének a Hezbollahhal

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász elöljárói az utóbbi évek nézeteltérései után az Izrael elleni összefogást sürgették a libanoni síita radikális szervezetnek, a Hezbollahnak küldött leveleikben.

2015.01.22 19:22MTI

A Gázából Bejrútba küldött leveleket az al-Manar Hezbollah-közeli libanoni televíziós csatorna honlapja hozta nyilvánosságra. A tévé szerint többek közt Iszmáil Haníje, a Hamász volt miniszterelnöke és Mohamed ed-Deif, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka is levelet írt Haszan Naszrallah sejknek, a Hezbollah vezetőjének. A Hamász-vezérek a Hezbollah hat vezetőjével végző vasárnapi, Izraelnek tulajdonított légicsapás miatt vették fel a kapcsolatot a sejkkel, és részvétüket fejezték ki.

Iszmáil Haníje azt írta, hogy "elhibázott az ellenségnek az az elképzelése, hogy a magas rangú vezetők kivégzése megtöri a nemzet szándékát és növekvő ellenállását".

Az állítólag Mohamed ed-Deif szignálta másik levél szerint "minden fegyverrel a barbár módon viselkedő Izraelt kell célba venni". Az üzenet hozzáteszi, hogy "a következő háború előtt egyesülnie kellene az iszlám nemzet minden ellenálló csoportjának".

A nyári Erős Szikla hadműveletben Izrael célzott légicsapást hajtott végre Deif ellen, de ennek eredménye nem volt egyértelmű. Jeruzsálem szerint végeztek a Hamász katonai vezetőjével, a gázai iszlamisták viszont azt állítják, hogy túlélte az akciót.

A korábban szövetségesi viszonyt ápoló síita Hezbollah és az iszlám szunnita irányzatát követő Hamász a szíriai polgárháború miatt szembefordult egymással, mert a Hezbollah Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, míg a Hamász a vele szemben állókat. Azonban a csütörtöki részvétnyilvánító levelek nyomán úgy tűnik, hogy készek meghaladni eddigi ellentéteiket.

A Golán-fennsík szíriai oldalán a katonai járművek elleni vasárnapi légicsapásban tizenkét fegyveres vesztette életét, hat Hezbollah vezető és hat iráni katona, köztük a forradalmi gárda egyik tábornoka.

Teherán a történtek után hétfőn "megsemmisítő válaszcsapásokkal" fenyegette meg a zsidó államot, az izraeli hadsereg pedig fokozta készültségét és rakéták elleni Vaskupola légvédelmi egységeket telepített az ország északi részébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.