Diplomácia

Megállapodás született a Fatah és a Hamász között

Megállapodtak csütörtökön Kairóban a palesztin frakciók abban, hogy a Gázai övezet teljes egészében a palesztin nemzeti egységkormány ellenőrzése alá kerüljön.

2014.09.25 18:13MTI
Fotó: Facebook/Gaza TV News

Az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és a Ciszjordániát ellenőrző Fatah párt közötti, mindkét fél által megerősített egyezséget az elmúlt hetekben újból felerősödött belviszály előzte meg.

A Fatah azt vetette riválisa szemére, hogy a június 2-án alakult palesztin egységkormány ellenére nem engedte ki kezéből az övezet feletti hatalmat. A gázai vezetők ugyanakkor - egyebek mellett - azt rótták fel a Fatahnak, hogy a Palesztin Hatóság, amelyben döntő befolyással bír, nem hajlandó folyósítani a Hamász közalkalmazottainak fizetését.

A csütörtökön zárult kétnapos egyezkedések elsődleges célja az volt, hogy a legutóbbi gázai háborúnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás hosszú távú fenntartását célzó tárgyalások októberi folyatásán stabil, egységes palesztin frontot alkossanak Izraellel szemben.

"A fizetését minden közalkalmazott az egységkormánytól fogja megkapni, hiszen palesztinok, a kormány pedig minden palesztiné" - közölte Azzám el-Ahmed, a Fatah-küldöttség elöljárója a Hamasz másodikszámú vezetőjével sajtótájékoztatón, amelyet Músza Abu Marzúkkal közösen tartott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.