Németországban

Ismét több tízezren tüntettek a Pegida mozgalom ellen

A drezdai központú Pegida egyesület nem tartott felvonulást, mert az egyik főszervező, Lutz Bachmann halálos fenyegetést kapott.

2015.01.20 08:25MTI
Forrás: Twitter

Németország több városában hétfő este ismét felvonulásokat tartottak az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom társszervezetei, a törekvéseiket elutasító ellentüntetések pedig ismét tízezreket mozgattak meg.

A drezdai központú Pegida egyesület nem tartott felvonulást, mert az egyik főszervező, Lutz Bachmann halálos fenyegetést kapott. Ugyanakkor számos városban tartottak demonstrációt a társszervezetek, például Münchenben a Bajorország a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bagida), Braunschweigban pedig a Braunschweig a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bragida) hívei vonultak fel.

Az utóbbi hetekben kialakult mintázatnak megfelelően ismét az ellentüntetők voltak többen. Rendőrségi becslések szerint a bajor fővárosban a Bagida 800 fős felvonulásával egy időben 12 ezren tüntettek a toleranciáért és a nyílt társadalomért, míg a Bragida demonstrációjára 300-an mentek el, és a rendezvényt a rendőrség biztonsági okokból megszakította, mert 5000 ellentüntető körbevette a Bragida támogatóit - jelentette az ARD közszolgálati televízió Tagesschau című híradója a hírportálján.

Drezdában nem csak a Pegida felvonulása maradt el, a rendőrség "konkrét fenyegetettség" kialakulására hivatkozva megtiltotta, hogy bármiféle szabadtéri demonstrációt tartsanak hétfőn a városban. A döntés indoklása szerint a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi alapján "merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját".

Sajtóbeszámolók szerint a döntés alapja egyebek között egy január 12-én kelt, arab nyelvű Twitter-üzenet, amelyben a princezahab1 nevű felhasználó arra biztatja a németországi "magányos farkasokat", hogy az "iszlámellenes uszítás" miatt forduljanak a "kutya Lutz Bachmann" ellen.

A rendőrségi döntés széles körű vitát váltott ki, sokan az alaptörvényben garantált gyülekezési jog indokolatlan korlátozásának tartják a drezdai tüntetések betiltását. A diskurzus egyik fő fóruma éppen a Twitter. "Más náci tüntetést is lemondhatok egy Twitter-üzenettel, vagy előbb meg kell tanulnom arabul?" - írta egy felhasználó.

Angela Merkel kancellár is megszólalt az ügyben, Berlinben sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyülekezési jog alapvető érték, ezért biztosítani kell, hogy Németország valamennyi településén gyakorolhassák a polgárok. Amennyiben a helyi hatóságok támogatásra szorulnak, a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani - tette hozzá.

Lutz Bachmann és a Pegida-mozgalom egyik társalapítója, Kathrin Oertel bejelentette, hogy a jövő héten folytatják az októberben kezdett tüntetéssorozatot, és párbeszédet kezdeményeznek a sajtóval és a politikusokkal. Bachmann hangsúlyozta, hogy a politikusoknak megoldást kell találniuk a Pegida tüntetésein felvetett társadalmi gondokra, "hogy a velünk vonuló emberek hétfő esténként ismét nyugodtan pihenhessenek otthon a kanapén".

Az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó német állami intézmény, a Politikai Képzés Szövetségi Központjának (bpb) szászországi szervezete (SLpB) jelezte, hogy fórumokat kíván szervezni a Pegidával rokonszenvező polgárok és a politikusok közötti párbeszéd előmozdítására. Jens Spahn, az Angela Merkel vezette konzervatív CDU elnökségének egyik tagja bejelentette, hogy hajlandó részt venni egy ilyen fórumon.

A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) viszont elutasították, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek a Pegida szervezőivel. A mozgalom irányítói csak a muzulmánok és a bevándorlók szembeni ellenérzéseket táplálják, gyűlölködnek és meg akarják osztani a társadalmat - vélekedett Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára.

A Németország állítólagos iszlamizációját elutasító Pegida követelései között szerepel például a megítélésük szerint ellenőrizetlen bevándorlás feltartóztatása, "az Oroszország elleni háborús politika" befejezése és a közvetlen demokrácia elemeinek erősítése a politikai döntéshozatalban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.