Nem hagyják magukat elnémítani

Tovább szervezkedik a német Pegida mozgalom

A Pegida hívei hétfő este tartották volna meg a mozgalom 13. felvonulását, amelyet azért mondtak le, mert az egyik alapító-főszervező, Lutz Bachmann halálos fenyegetést kapott.

2015.01.19 18:21MTI

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű németországi mozgalom tovább folytatja a tüntetések szervezését és párbeszédet kezdeményez a sajtóval és a politikusokkal - jelentették be a mozgalom alapítói hétfőn Drezdában, egy nappal azután, hogy terrorfenyegetettség miatt lemondták a Szászország tartományi fővárosába meghirdetett újabb felvonulást.

A Pegida hívei hétfő este tartották volna meg a mozgalom 13. felvonulását, amelyet azért mondtak le, mert az egyik alapító-főszervező, Lutz Bachmann halálos fenyegetést kapott.

A jövő héten azonban folytatódik a tüntetéssorozat. "Nem hagyjuk, hogy elnémítsanak" - mondta Bachmann a tavaly októberben indult mozgalom történetének első sajtótájékoztatóján, amelyet az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó német állami intézmény, a Politikai Képzés Szövetségi Központja (bpb) szászországi szervezetének irodájában (SLpB) tartottak.

Lutz Bachmann elmondta, hogy nem folytathatják a tüntetést a végtelenségig. A politikusoknak el kell végezniük a munkájukat, megoldást kell találniuk a Pegida tüntetésein felvetett társadalmi gondokra, "hogy a velünk vonuló emberek hétfő esténként ismét nyugodtan pihenhessenek otthon a kanapén" - mondta a mozgalom társalapítója.

A Pegida felvonulásain gyakran skandálják a náci korszakban elterjedt hazug sajtó (Lügenpresse) jelszót, és azzal vádolják az újságírókat - különösen a közszolgálati médiumok munkatársait -, hogy elferdítik a tényeket és lejáratják a mozgalmat. Ugyanakkor a Phoenix közszolgálati televízióban élőben közvetített tájékoztatón elhangzottak szerint a szervezők ezentúl jó kapcsolat kialakítására törekednek a médiával. "Ez a sajtótájékoztató a párbeszéd kezdete" - mondta Kathrin Oertel, a mozgalom egyik társalapítója.

Hozzátette, hogy találkozókat, fórumokat szerveznek politikusokkal. Neveket nem említett. Hangsúlyozta, hogy a Pegida követelései közé tartozik az ellenőrizetlen bevándorlás feltartóztatása, és egy új, "minőségi" bevándorlási rendszer kialakítása, amelyben szigorúan megválogatják, hogy ki költözhet az országba, és minden bevándorlót köteleznek a beilleszkedésre. Követelik "az Oroszország elleni háborús politika" befejezését is, valamint svájci mintára a közvetlen demokrácia elemeinek erősítését a politikai döntéshozatalban - fejtette ki Kathrin Ortel.

Lutz Bachmann hat pontba foglalva ismertette a Pegida programját, amelynek része az EU-ba érkező menekültek "igazságos elosztása a tagállamok között", és a fanatikus, radikális iszlamisták kiutasítása Németországból.

Az SLpB-t több párt, köztük a Zöldek és a szociáldemokraták (SPD) képviselői is bírálták, amiért helyiséget biztosított a Pegidának a sajtótájékoztatóhoz. Az SLpB igazgatója, Frank Richter a szervezet Facebook-oldalán közölt állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy nem azonosulnak a mozgalom céljaival, de úgy vélik, hogy "hidat kell verni a nyilvánosság és a Pegida közé".

A drezdai rendőrség vasárnap megtiltotta, hogy hétfőn bármiféle szabadtéri demonstrációt tartsanak a városban. A döntés indoklása szerint a gyülekezési jog korlátozására azért van szükség, mert a hatóságok nem tudják garantálni a biztonságot, miután a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi szerint "merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját".

Hétfői sajtóbeszámolók szerint az értesülés alapja egyebek között egy január 12-én kelt arab nyelvű Twitter-üzenet, amelyben a princezahab1 nevű felhasználó arra bíztatja a németországi "magányos farkasokat", hogy az "iszlámellenes uszítás" miatt forduljanak a "kutya Lutz Bachmann" ellen.

Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek bírálták a drezdai rendőrség eljárását, s mindkét párt részéről jelezték, elvárják, hogy a rendőrség bizonyítékokkal támassza alá az alkotmányos alapjogok korlátozását eredményező döntést.

Angela Merkel kancellár is megszólalt az ügyben, John Dramani Mahama ghánai államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyülekezési jog alapvető érték, ezért biztosítani kell, hogy Németország valamennyi településén gyakorolhassák a polgárok. - Amennyiben a helyi hatóságok támogatásra szorulnak, a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani - tette hozzá.

Ugyanakkor a Pegida több társszervezete hétfőn is folytatja a tüntetéseket, Münchenben például a Bajorország a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bagida), a német fővárosban pedig a Berlin a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bärgida) nevű mozgalom tart felvonulást, és számos ellentüntetést is bejelentettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.