Migráció Ukrajnából

Prága 66 millió koronát különített el a világban élő csehek hazatelepítésére

A pénzt a belügyminisztérium kapja meg, s az összeget alapvetően az Ukrajnában élő volinyi csehek hazatelepítésének beindítására fogják felhasználni.

2015.01.15 18:38MTI
freedigitalphotos.net/dan

A cseh kormány egyelőre 66 millió koronát (mintegy 750 millió forint) különített el a világban élő csehek esetleges hazatelepítésére. A pénzt a belügyminisztérium kapja meg, s az összeget alapvetően az Ukrajnában élő volinyi csehek hazatelepítésének beindítására fogják felhasználni - közölte Jirí Korbel, a belügyminisztérium szóvivője csütörtökön Prágában.

A világ bármely pontján élő csehek hazatelepítési programját decemberben fogadta el a cseh kormány. A belügyi és a külügyi tárca annak kapcsán dolgozta ki az intézkedéscsomagot, hogy az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja – mintegy négyszáz személy – az ottani háborús helyzet miatt azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába.

A cseh állam „indokolt esetekben és egyéni elbírálás alapján" a hazatelepülő cseh származású személyeknek legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer (565 ezer forint), a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (226 ezer forint) egyszeri támogatást kapnának. Továbbá segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez. A tervezet néhány más támogatással - például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével - is számol. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná. A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter fog dönteni, a kérelmező társadalmi és szociális helyzete alapján. Automatikus jogosultság nem lesz.

„A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású személyt érinti, nem csak a volinyi csehekre vonatkozik” – mondta Milan Chovanec belügyminiszter.

A belügyi tárca közleménye előtt Bohuslav Sobotka miniszterelnök Prágában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kérdést a szerdai kormányülésen megvitatták. "Döntés született az első pénzösszeg elkülönítéséről, amely az ukrajnai csehek hazatelepítését fogja segíteni" - jelentette ki Sobotka. Hozzátette, hogy az összeg a kormány tartalékalapjából származik.

A belügyminisztérium szerint ez az összeg lényegében azokat a kiadásokat fogja fedezni, amelyeket a volinyi csehek hazatelepítésével kapcsolatban a kezdetben kell megtenni, tehát a tanácsadás, valamint a különféle iratok elintézésének, beszerzésének a költségeit. A tárca becslése szerint ezek a költségek egy személyre akár mintegy 188 ezer koronára is (2,1 millió forint) rúghatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.