Ukrán válság

Megérkeztek Lengyelországba a Donyec-medencéből hazatelepedő lengyelek

Az áttelepülteket fél évig két vidéki városban helyezik el, ahol a beilleszkedést segítő tanfolyamot és lengyel nyelvi továbbképzést, továbbá munkájukhoz kapcsolódó szakképzést is szerveznek számukra.

2015.01.13 18:00MTI

Megérkeztek a Donyec-medencei lengyelek utolsó csoportját hazaszállító repülőgépek kedden az északkelet-lengyelországi Malbork melletti repülőtérre, az érkezőket a hazatelepítési akciót szervező bel- és külügyminisztériumi vezetők fogadták.

Három repülőgép kedden délután landolt, este még további kettőt várnak Malborkba. A magyar igazolványhoz hasonlóan a határokon túl élő lengyeleknek különféle jogokat és kedvezményeket biztosító lengyel kártyával rendelkező 178 Donyec-megyei lengyel evakuálását a két illetékes tárca a nemzetvédelmi minisztérium támogatásával, az ukrán hatóságokkal együttműködve bonyolította le. A Donyec-medencei lengyelek maguk kérték a repatriálást életveszélyre hivatkozva.

Az akció szombaton kezdődött, amikor Harkiv felé indult buszokkal a főként kisgyerekes családokból és idősebb emberekből álló csoport.

A lengyel hatóságok véglegesnek tekintik az áttelepítettek listáját, további hazatelepítési akciót nem terveznek.

Az áttelepülteket fél évig két vidéki városban helyezik el, ahol a beilleszkedést segítő tanfolyamot és lengyel nyelvi továbbképzést, továbbá munkájukhoz kapcsolódó szakképzést is szerveznek számukra. A gyerekek iskolába fognak járni, és lehetővé teszik számukra, hogy részt vegyenek iskolai táborokban a tavaszi szünetben.

A belügyminisztérium országszerte gyűjti az önkormányzatoktól a lakás- és munkaajánlatokat, amelyeket - Teresa Piotrowska belügyminiszter ígérete szerint - a hazatelepedők szükségleteihez mérten használnak fel. A belügyminisztérium 4 millió zlotyt (mintegy 297 millió forintot) szán a Donyec-medencei lengyelek befogadására. Az ukrán válság kitörése előtt a Donyec-medencében több ezer lengyel élt, akik a több százezer fős ukrajnai lengyel kisebbség részét alkotják. Nagy részük a harcok elől Ukrajna nyugati részébe menekült. Lengyelországba korábban közülük többen egyénileg beutaztak, nekik a lengyel katolikus egyház múlt szeptemberi felhívására lengyel családok nyújtanak átmeneti szállást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.