Gazda(g)ság

Másfél évtizedes mélyponton a brit infláció

Fél százalékra lassult a tizenkét havi brit infláció a múlt hónapban - ez másfél évtizedes mélypont, legutóbb 2000 májusában mértek félszázalékos éves inflációt Nagy-Britanniában.

2015.01.13 11:35MTI

Novemberben 1 százalékos volt az éves összevetésű brit infláció. A decemberi inflációs adat az elemzői várakozásoktól is jelentősen elmaradt: az előrejelzések átlaga 0,7 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. A brit jegybanktörvény alapján ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta most első ízben lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek.

Londoni elemzői vélemények szerint ráadásul a brit infláció még messze nem érte el mélypontját, sőt rövidesen negatív tartományba is süllyedhet.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzői a keddi inflációs adatokat értékelve köztölték: márciusban a brit fogyasztói árindex 0,2 százalékos éves összevetésű csökkenését várják. Hangsúlyozták, hogy ez lenne a havi inflációs adatok rendszeres közlésének kezdete óta az első éves összevetésű negatív infláció Nagy-Britanniában.

A CEBR közgazdászai felidézték, hogy a ház már tavaly novemberben valószínűsítette a negatív infláció kialakulását Nagy-Britanniában az idei évre, arra az esetre, ha a nyersolaj világpiaci ára hordónként 60 dollár alá kerül, márpedig a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta árfolyama már 50 dollár alatt jár.

A cég szerint a kiskereskedelmi láncok között dúló "árháborúk", a csökkenő benzinárak és a közműdíjak mérséklése is hozzájárul a "jó típusú" deflációhoz, amely lendületet adhat a hazai fogyasztásra alapozott gazdasági növekedésnek az idén.

Scott Corfe, a CEBR brit makrogazdasági elemzésekért felelős igazgatója keddi értékelésében kiemelte, hogy egy rövid ideig tartó negatív inflációs időszak meglehetősen jót tenne a brit gazdaságnak. Jelen esetben ugyanis zömmel a közszükségleti cikkek árai csökkennek - vagyis nem fenyeget a recesszióveszélyes halasztott fogyasztás jelenségének térnyerése, mivel e termékek fogyasztása kevéssé érzékeny a deflációs várakozásokra -, így a háztartások többet tudnak költeni más, nem napi fontosságú termékek fogyasztására.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Ecomomics közgazdászai a decemberi inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésükben kimutatták, hogy a decemberi havi átlagárfolyamhoz képest is hozzávetőleg 20 százalékkal zuhant tovább a nyersolaj világpiaci ára. A ház számításai szerint ennek alapján a következő néhány hónapban 0,2 százalék körüli mélységi rekordra lassulhat a tizenkét havi összevetésben számolt brit infláció.

A Capital Economics londoni elemzői szerint sem kizárt egy rövid deflációs időszak Nagy-Britanniában, mivel bizonytalan, hogy az alacsony olajárak mennyi idő alatt és milyen mértékben lassítják más termékek áremelkedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.