Párizsi vérengzés

Egy perc néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének

Az Európai Parlament (EP) hétfői strasbourgi plenáris ülésének kezdetén egy perc néma csenddel adóztak a múlt heti párizsi mészárlás áldozatai emlékének, a témában felszólaló frakció-vezérszónokok pedig sorra tettek hitet a demokrácia és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

2015.01.12 19:35MTI

Martin Schulz EP-elnök hangsúlyozta, hogy egy jottányit sem szabad engedni a demokratikus európai értékekből a Kalasnyikovok képében jelentkező erőszak nyomására.

Az ülésen több képviselő "Charlie vagyok" feliratú pólóban jelent meg, illetve ilyen táblát helyezett el az asztalán, a Charlie Hebdo francia szatirikus lap újságíróival való szolidaritásának jelzéseként.

Alain Lamassoure volt francia Európa-ügyi miniszter a néppárti EP-frakció nevében arról beszélt, hogy a vasárnapi párizsi tömegdemonstráció felrázta Európa népeit, amelyek fenyegetve érzik emberi szabadságukat.

"A gyűlölet újra beférkőzött a politikai szóhasználatba" - figyelmeztetett Lamassoure.

Pervenche Beres francia szociáldemokrata EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa a múltbeli erőszakcselekmények elutasításának alapján épült újra. Javasolta, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségét tüntessék ki rendkívüli Szaharov-díjjal.

A flamand Helga Stevens az európai konzervatívok részéről úgy vélekedett, hogy a sötét cselekménysorozat az európai értékek melletti határozott kiálláshoz vezetett.

Guy Verhofstadt, a liberálisok belga frakcióvezetője azt emelte ki, hogy az iszlám vallást és az iszlamista ideológiát nem szabad egy kalap alá venni, és hogy a terrorizmus elleni küzdelem nem vezethet a polgári szabadságjogok korlátozásához.

A francia zöldpárti Michele Rivasi szintén attól óvott, hogy Európa a fanatikusok csapdájába essen, és elkerülendőnek mondta a kultúrharc kirobbanását.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője ugyanakkor azt vetette fel, hogy Európában a nemzeti határok teljes megnyitása ellehetetleníti a fundamentalisták ellenőrzését. Nigel Farage, az EU-ellenes brit Függetlenségi Párt vezetője szerint az EU bevándorlási politikája nyomán a kontinens értékeit el nem ismerő "ötödik hadoszlop" jött létre.

A frakció-vezérszónokok felszólalásait követően, az úgynevezett egyperces hozzászólások sorában Molnár Csaba, a DK képviselője élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatát, amelyet a bevándorláspolitikával kapcsolatban tett.

Idézte Orbán Viktor azon kijelentését, hogy "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".

A DK-s politikus szerint ezek szörnyű, szégyenletes, kirekesztő, rasszista szavak.

"A terror áldozatainak emlékét, a franciákat és Európát sérti, amikor a magyar miniszterelnök a bevándorlókról mint minden rossz okozóiról beszél. Orbán ismét bizonyította, hogy nincs helye az európai vezetők között" - mondta.

"Orbán nem a magyarok nevében beszélt, mi magyarok nem ilyenek vagyunk. Liberté, égalité, fraternité - mi továbbra is ezekben hiszünk" - zárta felszólalását a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Az EP hétfői plenáris ülésén az egyperces hozzászólások sorában két további magyar felszólalás hangzott el. Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője a Déli Áramlat gázvezeték megépítése mellett érvelt, Niedermüller Péter, a DK képviselője pedig azt tette szóvá, hogy a romaintegráció ügyében az elmúlt években rengeteg papír született, de a valóságban a helyzet alig változott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.