Párizsi vérengzés

Obama: Amerika kiáll Franciaország mellett

"Kiállunk a szabadság, a remény és minden ember méltósága mellett. Párizs emellett áll ki. Ez a szellem örökké él majd, jóval azután is, hogy a terrorizmust száműzték a világból".

2015.01.10 08:45MTI

Franciaország népének tudnia kell, hogy az Egyesült Államok kiáll mellette - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök pénteken a Tennessee állambeli Knoxville-ben.

"Kiállunk a szabadság, a remény és minden ember méltósága mellett. Párizs emellett áll ki" - hangoztatta az elnök. Hozzátette: "ez a szellem örökké él majd, jóval azután is, hogy a terrorizmust száműzték a világból".

"Franciaország a legrégebbi szövetségesünk. Azt akarom, hogy Franciaország népe tudja: az Egyesült Államok ma kiáll önök mellett és kiáll holnap is" - jelentette ki.

Az amerikai elnök figyelmeztetett arra, hogy a terrorizmus fenyegetése a párizsi válság megoldódása ellenére nem szűnt meg. Kijelentette, hogy az amerikai rendőri és hírszerző szervek továbbra is szorosan együttműködnek majd a francia társintézményekkel, melyeknek teljesítményéről elismeréssel szólt. Obama együttérzését fejezte ki azoknak, akik hozzátartozóikat veszítették el a Franciaországban az elmúlt három nap folyamán elkövetett terrorcselekményekben.

Az amerikai elnök csütörtökön felkereste a washingtoni francia nagykövetséget, hogy kifejezze együttérzését a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni terrortámadás miatt.

"Minden amerikai nevében a legmélyebb együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezem ki Franciaország népének a párizsi terrortámadást követően. Évszázados szövetségesként kiállunk francia testvéreink oldalán azért, hogy igazságot szolgáltassunk és megvédjük az életformánkat. Együtt haladunk annak tudatában, hogy a terror nem ér fel a demokráciához és azokhoz az eszményekhez, amelyekért kiállunk - az eszmékért, amelyek világosságot gyújtanak a világban. Vive la France" - írta a nagykövetség részvétnyilvánító könyvébe Barack Obama.

Az amerikai elnök találkozott Gérard Araud francia nagykövettel is, aki hazája nevében háláját fejezte ki Obama "megindító" gesztusa miatt.

Barack Obama szerdán arról beszélt, hogy a "gyáva és gonosz" támadások elkövetőit felelősségre fogják vonni, amiben az Egyesült Államok minden segítséget megad Franciaországnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.