Pénzügyminiszteri számvetés

Napi 5 millió euróba kerül az ukrán "háború"

Ukrajnának naponta 5 millió eurós (1,6 milliárd forint) terhet jelentenek a "háborús költségek".

2015.01.09 19:28MTI
Fotó: archív

Natalja Jareszko ukrán pénzügyminiszter a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a napi 5 millió euró csak a katonai műveletek közvetlen költsége, és ezen felül további súlyos terheket ró Ukrajnára az Oroszországgal kialakult konfliktus.

Az ország 20 százaléka orosz megszállás alatt áll és 850 ezer menekültet kell ellátni - sorolta, hangsúlyozva, hogy "a háború rendkívül költséges" és "nagyon fájdalmas", de az ukránok hajlandók megfizetni az árát annak, hogy az európai szabályok szerint élhessenek és Európához tartozhassanak.

Az államháztartás helyzetéről szólva hangsúlyozta, hogy Ukrajna "nagyon gazdag ország hatalmas lehetőségekkel", de sok évig egy korrupt rezsim irányítása alatt állt, amely kifosztotta az államkasszát és rosszul vezette az országot. Most pedig a "háború" mellett heves pénzügyi válság is sújtja Ukrajnát, de államcsődről nincs szó.

Azzal kapcsolatban, hogy szakértők szerint Ukrajna az idén fizetésképtelenné válhat, ha nem kap további 15 milliárd dollár támogatást a nemzetközi közösségtől, azt mondta, hogy ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése, amelynek küldöttségével csütörtök óta tárgyalnak Kijevben.

Egészen biztos, hogy Ukrajnának további segítségre van szüksége, de nem ajándékot kér, hanem hitelt, amelyet nemcsak törleszt majd, hanem cserébe egy igen ambiciózus reformprogramot is végrehajt - mondta a miniszter. Az új kormány tavaly decemberi hivatalba lépése óta gondoskodott egyebek között arról, hogy a nagyvállalkozók fizessenek adót és ne menekítsék ki cégeik nyereségét adóparadicsomokba, és emelték a gazdagok adóterheit - tette hozzá.

A következő időszakban a gazdaság fehérítése céljából csökkentik a foglalkoztatásra rakódó terheket, visszaszorítják a bürokráciát, nagyszabású deregulációs - az állami gazdasági szabályozás jelentőségének csökkentésére irányuló - programot indítanak el, valamint radikális átalakításba kezdenek az állami vállalatoknál, hogy azok adósság és veszteség helyett nyereséget termeljenek, vagy pedig alkalmassá váljanak a privatizációra - mondta a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.