Gázai övezet

Egyiptom egy egész várost kilakoltat

Megkezdi csütörtökön az egyiptomi hadsereg a Gázai övezettel közös határ mentén nemrég kialakított biztonsági zóna kiszélesítését, amihez Rafah határváros teljes egyiptomi felét kilakoltatják.

2015.01.08 15:51MTI
Fotó: archív

Ez utóbbira egyebek mellett az érintett területet magába foglaló Észak-Sínai tartomány kormányzójának szerdán tett kijelentése utal, amely szerint a zóna kialakításának érdekében "Rafah egyiptomi részét teljes egészében meg kell szüntetni". Abdel-Fattáh Harhúr egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy már folynak az előkészületek Új-Rafah megépítéséhez, amelyet a helyi lakosok "szokásainak és igényeinek megfelelően alakítanak ki".

A csütörtökön induló munkálatok során megduplázzák az 500 méter széles biztonsági sávot, amelyben eddig több mint 1100 kilakoltatott család mintegy 800 otthonát rombolták le. A második szakaszban további 1220 házat bontanak le, amelyekben jelenleg 2044 család lakik.

A nagyléptékű biztonsági műveletet Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő rendelte el egy október végi merényletre reagálva. A szóban forgó régióban elkövetett terrortámadásban harmincnál több egyiptomi katona lelte halálát. Kairó szerint az elkövetők a Gázai övezetből szöktek át, amelyet a jelenlegi egyiptomi vezetéssel ellenséges viszonyt ápoló Hamász iszlamista szervezet ural.

A biztonsági zóna kialakításának egyik fő célja a fegyverek és fegyveresek ellenőrizhetetlen átjárását biztosító földalatti járatok megszüntetése. A 13,5 kilométer hosszú határszakasz alatt épült alagutak közül néhány kijárata valamely rafahi lakóházba vezetett. A katonai övezet végleges kiterjedésére az elnöki határozatban utaló koordináták alapján a Daily News Egypt című napilap megjelentetett egy térképet csütörtöki címlapján, amely szerint a sáv végül több mint 5 kilométer széles lesz. Más források két kilométerről szólnak.

A tartományi kormányzó elmondása szerint az otthonuk elhagyására kényszerülő családok 1500 egyiptomi font (56,5 ezer forint) gyorssegéllyel számolhatnak, amellyel a hatóságok az új lakbérek fedezéséhez járulnak hozzá. A végleges kárpótlás mértékéről mindenki esetében külön döntenek.

Rafah egyiptomi fele jelenleg 14 kerületből és 11 kisebb településből áll. A várost hivatalos honlapja szerint 75 ezren lakják. A vidéken tevékenykedő terroristák elleni hadművelet részeként éjszakánként kijárási tilalom van érvényben, nappal pedig gyakran megszakítják az áramellátást, és blokkolják a mobilhálózatot. Tovább nehezíti a kilakoltatásra váró, többnyire beduin lakók életét a jelenlegi zord időjárás és a gyakori homokvihar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.