Terror Párizsban

Párizsi vérengzés: feladta magát az egyik gyanúsított

Feladta magát a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen Párizsban elkövetett, 12 áldozatot követelő terrortámadás egyik feltételezett elkövetője.

Így reagált a képregényes világ a terrorcselekményre >>> képgaléria

2015.01.08 08:09ma.hu

A Fortune.com-on megjelent cikk szerint egy elkövető feladta magát csütörtök kora reggel, miután Franciaország legkegyetlenebb terrorakciója keretében 3 fekete csuklyás, Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverkezett férfi lemészárolt 12 embert, emellett hét ember megsebesített, közülük négyen válságos állapotban vannak.

A Charlie Hebdo elleni támadás sokkolta a világot, a három tettes hidegvérrel és profi módon végezte ki a szerkesztőséget és két rendőrt.

A párizsi rendőrség szóvivője szerint feladását követően a 19 éves Hourad Hamyd ártatlannak vallotta magát, alibije is van, a testvérpárt, a 35 éves Said Kouachit és öccsét, a 33 éves Chèrif Kouachit továbbra is nagy erőkkel keresik.

Ezrek vonultak az utcára szerda este, hogy tiltakozzanak a merénylet ellen, "Nem félünk" táblákkal a kezükben. A rendőrség megerősítette az imahelyek, az üzletek, a sajtószékházak és a közlekedési eszközök védelmét. Az iskolákat bezárták, az USA párizsi nagykövetsége nyitva maradt.

Noha egyetlen csoport sem vállalta magára az akciót, a gyanú azonnal a radikális iszlamistákra terelődött, a hetilapot közel kilenc éve folyamatosan fenyegetik, az elmúlt hónapokban pedig dzsihadisták és közel-keleti iszlamista vezetők szólították fel az önkénteseket, hogy támadjanak Franciaországra, amiért a francia hadsereg több helyszínen is részt vesz hadműveletekben.

A Le Monde meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy legalább 3000 rendőr bevonásával keresik a másik két férfit. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közlése szerint a keresésben a katonaság is részt vesz.

Még a rendőrök is dolgoztak a terrorcselekmény helyszínén, mikor Francois Hollande francia elnök megérkezett a helyszínre, aki egyértelműen terrortámadásnak minősítette a szerdai akciót és gyásznapot rendelt el csütörtökre.

A történteket többek közt az amerikai Fehér Ház, Angela Merkel német kancellár, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Narendra Modi indiai kormányfő is elítélte, akár csak Orbán Viktor is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.