Ukrán válság

Porosenko: a tűzszünet alkalmat teremtett a fegyveres erőknek állásaik megerősítésére

A Kijev által december 9-én egyoldalúan meghirdetett tűzszünet alkalmat nyújtott a kormányerőknek, hogy rövid idő alatt megerősítsék állásaikat a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

2014.12.14 18:46MTI
Fotó: archív

Az ukrán elnök vasárnap Kijevben, a fegyveres testületek vezetőivel folytatott tanácskozásán - sajtószolgálatának tájékoztatása szerint - kedvezőnek ítélte a tűzszünet alatt tett katonai lépéseket.

"Mára Ukrajna megmutatta, hogy erős állam, a békét pedig csakis erős fegyveres erők biztosíthatják" - hangoztatta az elnök.

Aktívabb cselekvésre sürgetett ugyanakkor az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok, illetve az Oroszországba elhurcolt foglyok kiszabadítása érdekében.

"Pontos, összehangolt munkát követelek az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU) és a külügyminisztériumtól annak érdekében, hogy felgyorsítsák a mieink hazatérését. Az a feladat, hogy karácsonyig (Ukrajnában ezt január 7-8-án ünneplik) mindenki, a listákon szereplő több mint hatszáz személy hazatérjen" - jelentette ki Porosenko. Hozzátette, hogy az SZBU-nak legalább ekkora erőfeszítést kell tennie a harcok övezetében eltűntek felkutatására is.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt egy nap alatt az ukrán fegyveres erők nem szenvedtek veszteséget a harcokban. Noha az utóbbi napokban enyhült a szeparatista tüzérségi támadások intenzitása, néhányszor vasárnap is megsértették a szakadárok a tűzszünetet. A terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága közölte, hogy a szakadárok az elmúlt 24 órában 14-szer lőtték az ukrán fegyveres erők állásait.

Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport, valamint a szakadárok képviselője azonnali tűszünet életbe léptetéséről egyezett meg. A fegyvernyugvás azonban azóta sem következett be, ezért múlt hét kedden Kijev egyoldalúan újabb fegyverszünetet hirdetett meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.