Német büszkeség

Bajorország, a tartomány mint világmárka

Világszerte tisztelet övezi Bajorország teljesítményét, a német tartomány "világmárka", és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) révén vált azzá.

2014.12.13 18:21MTI

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke szombaton a párt nürnbergi kongresszusát záró beszédében hangsúlyozta, hogy a 16 német tartomány közül Bajorország a leghíresebb és legelismertebb külföldön, és világszerte "a jövő megatrendjeinek vezető régiójaként" tartják számon.

Bajorország "világmárka", ami ugyan nem a CSU-nak tulajdonítható, hanem elsősorban a saját piacukon globális vezető pozícióban lévő közepes méretű cégeknek és nagyvállalatoknak, az egyetemeknek és kutatóintézeteknek, de a CSU következetes politikájára volt szükség a sikerhez - mondta a pártot és a bajor kormányt 2008 óta vezető politikus, kiemelve, hogy a 2015-16-os, kétéves költségvetési terv alapján új hitel felvétele nélkül fedezik a kiadásokat és egymilliárd euróval csökkentik az államadósságot.

A külvilág tisztelete a lakosság jólétével és elégedettségével párosul - tette hozzá, rámutatva egy országos felmérés napokban megjelent eredményeire, amelyek szerint valamennyi tartomány közül Bajorországban a legmagasabb a személyes helyzettel és a gazdaság állapotával elégedettek aránya.

A CSU "bivalyerős", amit annak köszönhet, hogy tartja a szavát és "a választókkal koalícióban" irányítja Bajorországot - hangsúlyozta a tartományt a második világháború óta rendszerint egyedül - koalíciós partner nélkül, a helyi törvényhozásban abszolút többségre támaszkodva - vezető párt elnöke.

Rámutatott egyebek között arra, hogy a CSU állt elő azzal a követeléssel, hogy vezessék be a külföldieket terhelő autópályadíjat és akadályozzák meg a bevándorlók esetleges visszaéléseit a szociális ellátórendszer juttatásaival, a berlini vezetés pedig mindkét ügyben a bajor követelésnek megfelelő intézkedéseket tett.

A CSU a következő időszakban a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedésre összpontosít, és a nagykoalíciós szövetségi kormány tagjaként nem járul hozzá a gazdaságot hátráltató újabb lépésekhez - tette hozzá, utalva a CDU/CSU pártszövetséggel közösen kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezésére bevezetett szociális intézkedésekre.

Németország újraegyesítése óta - a jelenleg nagyjából 12,6 milliós - Bajorország lakossága 1,6 millió fővel növekedett, a CSU-nak ezért gondoskodnia kell arról, hogy mindenki egyformán jól érezze magát "a korlátlan lehetőségek hazájában", ugyanakkor a bevándorlóknak is tenniük kell az integrációért - fejtette ki Horst Seehofer, hangsúlyozva, hogy a bevándorlóknak "készen kell állniuk a német nyelv elsajátítására és használatára", a törvények betartására és arra, hogy saját munkájukkal fedezzék megélhetésüket.

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, Bajorország "szívesen látja" a bevándorlókat - mondta Seehofer, a kongresszus leghosszabban tartó tapsát váltva ki megjegyzésével.

A pártelnök Angela Merkellel és egy koronás ismeretlennelFotó: Facebok/Horst Seehofer

A CSU továbbra is a politikai közép pártja marad, elhatárolódik a jobboldali szélsőségektől - szögezte le a pártelnök-kormányfő. Azzal kapcsolatban, hogy a napokban felgyújtottak egy üresen álló bajorországi panziót, amelyet menekültek befogadására készítettek elő, hangsúlyozta, hogy kormánya a zéró tolerancia elvét érvényesíti a menekültek ellen uszító, idegengyűlölő erőkkel szemben.

Ugyanakkor hevesen bírálta a szociáldemokratákat, amiért Türingia tartományban - szerinte "a méltóságukat szinte feladva" - beléptek a posztkommunista Baloldal vezette koalícióba.

Az SPD akár szövetségi szinten is együttműködhet az egykori NDK állampártjának utódszervezetével, ezért "annyira erősnek kell lennünk (a testvérpárt CDU-val együtt), hogy velünk szemben ne tudjanak kormányt alakítani" - mondta Horst Seehofer.

Kifejtette, hogy a CDU/CSU pártszövetségnek nem a többi párthoz fűződő viszonnyal, az esetleges kormányzati együttműködés lehetőségeivel kell foglalkoznia, hanem küzdenie kell azért, hogy abszolút többséget szerezzen a 2017-es parlamenti választáson.

A tartományok közötti pénzügyi szolidaritás rendszerének újrarendezéséről szóló tárgyalásokról kijelentette, hogy amíg Bajorország fegyelmezetten gazdálkodik, mások "belőlünk akarnak éli", ezért csak olyan megoldáshoz járul hozzá, amely csökkenti a bajorokra nehezedő terheket.

Ezzel kapcsolatban a több mint 500 küldött egyike, Georg Pfister a pártelnöki beszéd előtt elmondott hozzászólásában követelte, hogy Bajorország lépjen ki a Német Szövetségi Köztársaságból.

Bajorországból önálló államot kell formálni, és ennek megvalósítása a bajor miniszterelnök "egyetlen kötelessége" - mondta a küldött. Pfister az utóbbi években minden kongresszuson előadta követelését, amely minden alkalommal szinte egyöntetű elutasításra talált, így a szombaton véget ért kétnapos tanácskozáson is.

Az első nap csúcspontja Angela Merkel kancellár, a CDU elnökének beszéde volt. Merkel elsősorban a testvérpárt és Bajorország sikereit méltatta, hangsúlyozva: a bajor példa igazolja, hogy az "okos gazdaságpolitika" meghozza a várt eredményt.

Bajorország "a leginkább jómódú német tartomány", amiben nagy szerepe van a vállalkozások kibontakozását elősegítő CSU-s politikának - mondta a kancellár, aki mintegy adventi ajándékként bejelentette, hogy a kormány a következő, keddi ülésén fogadja el a bajor testvérpárt kezdeményezésére kidolgozott törvényjavaslatot az úthálózat fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásába a külföldieket bevonó autópályadíjról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.