Ukrán válság

Kijev: a szakadárok nem vonták vissza nehézfegyvereiket a frontvonalról

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) cáfolta csütörtökön a szakadárok azon bejelentéseit, amelyek szerint egységeik visszavonták volna nehézfegyvereiket a frontvonalról a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

2014.12.11 18:34MTI
Fotó: archív

Andrij Liszenko, a tanács szóvivője szokásos napi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt három ukrán katona esett el, és 8 sebesült meg a szeparatisták támadásaiban. Szavai szerint az oroszbarát szakadár egységek az elmúlt 24 órában 22-szer sértették meg a tűzszünetet.

Szerhij Pusilin, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott államának, az úgynevezett Donyecki Népköztársaságának az "alelnöke" orosz hírforrások szerint közölte a nap folyamán, hogy "milicistáik" megkezdték a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek visszavonását a kelet-ukrajnai frontvonalról. Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetője pedig megerősítette, hogy tartva magukat a minszki megállapodáshoz, a szakadár erők elkezdték a nehézfegyverek visszavonását.

Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban a Kijev, Moszkva és az az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport, valamint a szakadárok nevében Szerhij Pusilin azonnali tűszünet életbe léptetéséről egyezett meg. A fegyvernyugvás azonban nem következett be a kelet-ukrajnai harcok övezetében, amiért Kijev a szakadárokat okolja, akik ukrán jelentések szerint tovább folytatták az ukrán fegyveres erők és lakott területek elleni tüzérségi támadásaikat. A második, szeptember 19-i minszki találkozón a kontaktcsoport tagjai és a szakadárok képviselője jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben a tűzszünet biztosítása érdekében úgy rendelkeztek, hogy úgynevezett ütközőzónát hoznak létre a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban, ahonnan mindkét fél a középvonaltól 15-15 kilométerre vonja hátrébb a nehézfegyvereit. Hivatalosan azonban máig nem jelölték ki, hol húzódjon ez az övezet övezett.

Kedden Kijev egyoldalú tűzszünetet hirdetett meg, beszüntetve a harci tevékenységet az ukrán fegyveres erők valamennyi kelet-ukrajnai állásán. A szakadárok azonban kijevi jelentések szerint nem csatlakoztak a tűzszünethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.