Ukrán válság

A szakadárok kilencszer támadtak a tűzszünet kezdete óta

A donyecki nemzetközi repülőteret, továbbá a Luhanszktól északkeletre lévő Sztanyicja Luhanszka és Nyikisine települések melletti állásokat vették tűz alá.

2014.12.09 19:40MTI

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok kilencszer támadtak az ukrán fegyveres erőkre kedden, a Kijev által egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet után - közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO).

A testület szerint a szakadárok egyebek mellett a donyecki nemzetközi repülőteret, továbbá a Luhanszktól északkeletre lévő Sztanyicja Luhanszka és Nyikisine települések melletti állásokat vették tűz alá.

Az RNBO értesülései alapján a lakóövezetek támadását is folytatták a szeparatisták. Egy 44 éves nő repesztalálattól sérült meg a Luhanszktól nyugatra fekvő Popaszna településen. Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének vezetője kedden arról adott hírt, hogy előző nap a szakadárok tüzérségi támadásában két gyermek vesztette életét, és 13 civilt kellett kórházba szállítani a Donyeck közeli Avgyijivka településen.

Az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt lévő települést hétfő este vették tűz alá a szeparatisták nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel. Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezésére egyoldalúan fegyvernyugvást léptetett életbe Kijev kedden a kelet-ukrajnai harcok térségében, és az ukrán fegyveres erők minden állásán leállították a harci tevékenységet.

December 4-én Porosenko elnök tanácskozott a fegyveres testületek vezetőivel a minszki megállapodások teljesülése érdekében teendő lépésekről. A találkozón született döntés újabb tűzszünet meghirdetéséről december 9-i kezdettel. Jurij Birjukov elnöki tanácsadó kedden azt közölte, hogy a nap folyamán egy katona sem esett el vagy sebesült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.