Aláírták a koalíciós szerződést

Fél év után új kormánya lehet Koszovónak

Fél év után új kormánya lehet Koszovónak, miután hétfőn koalíciós szerződést írt alá a két legnagyobb párt. A megállapodás értelmében Isa Mustafa lesz az új kormányfő.

2014.12.08 14:46MTI

A hat hónapja húzódó huzavona végén - a választások eredményének fényében - meglepő döntés született az új koszovói kormányról. A júniusi előre hozott voksolást Hashim Thaci eddigi kormányfő jobbközép Koszovói Demokrata Pártja (PDK) nyerte meg a szavazatok 31,72 százalékával. A választást követően azonban az ellenzéki pártok koalícióra léptek egymással, hogy ellenzékbe szorítsák Thacit. Ez alkotmányjogi kérdéseket vetett fel, mert nem sikerült tisztázni, hogy az államfőnek kit kell felkérnie kormányalakításra. Az ország függetlenségének kikiáltása után, 2008-ban született alkotmány szerint ugyanis a választásokat követően az államfő azt a pártot, illetve koalíciót kéri fel kormányalakításra, amely a legtöbb szavazatot szerezte. Arról viszont nem esik benne szó, hogy a koalíciót kizárólag a választások előtt lehet-e megalakítani vagy utána is.

November közepén a PDK és az eddigi ellenzéki koalícióból kilépett, Isa Mustafa vezette legnagyobb ellenzéki párt, a szintén jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) megegyezett abban, hogy közösen alakít kormányt. A pozíciók elosztásáról azonban heves vita folyt, amelynek a végére hétfőn került pont a koalíciós szerződés aláírásával.

A dokumentum szerint az új miniszterelnök Mustafa lesz, míg Thacinak a kormányfőhelyettesi és a külügyminiszteri poszt jut.

A miniszteri helyekről nem szól a koalíciós szerződés, a pristinai média viszont biztos információként közli, hogy a kabinetben helyet kap egy úgynevezett államminiszter vagy tárca nélküli miniszter, akinek a feladata a Belgráddal folytatott párbeszéd gyakorlati részének folytatása lesz, míg a politikai párbeszédet az új kormányfő vezeti majd. A poszt várományosa az eddigi külügyminiszter, Enver Hoxhaj.

A koalíciós szerződés aláírását követően Thaci és Mustafa kijelentette: a következő négy évben az ország gazdaságának fejlesztése, valamint a korrupció, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc lesz a kormány legfontosabb feladata, valamint azon dolgoznak majd, hogy megoldják az ország európai integrációja során felmerülő problémákat.

Hashim Thaci egyébként 2016-ban indulna a köztársasági elnöki posztért. Pristinai lapértesülések szerint azért húzódott el a koalíciós szerződés aláírása, mert Thaci garanciát kért arra, hogy két év múlva ő léphet Atifete Jahjaga helyébe. A hétfői megállapodás nyilvánossá tett részében ez a kitétel nem szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.