Közlekedés

Ónos eső - Több száz vonat nem jár Csehországban

Nagyrészt helyreállt az ónos eső miatt korábban kaotikussá vált tömegközlekedés a cseh nagyvárosokban szerda reggelre, de a vasúti közlekedésben továbbra is súlyos problémák vannak.

2014.12.03 10:05MTI

A cseh vasút (CD) közölte, hogy az ónos eső, fagy és hóesés okozta problémák miatt szerdán sem indul több száz járat, és nagyon korlátozott a közlekedés Szlovákia és Ausztria irányába. A vasúttársaság azt kérte a lakosságtól, hogy a két országba járó vonatok helyett inkább válasszon más közlekedési eszközt, vagy halassza el útját.

A legsúlyosabb változatlanul Közép-Csehországban a helyzet, Közép- és Dél-Morvaországban, valamint a Prága-Brünn fővonalon - nyilatkozott Radek Joklík, a vasút szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utasoknak a közlekedő járatokon is késésekkel kell számolniuk.

Dél-Morvaországban és Délkelet-Csehországban a vasúti közlekedést a sínekre dőlt fák, ágak is akadályozzák.

Prágában, ahol kedden teljesen leállt a villamosforgalom, szerda reggelre 15 vonalon sikerült elindítani a járatokat. A közlekedési vállalat azt reméli, hogy a déli órákban már a villamosok 90 százaléka járni fog, bár nagyobb időközökben, mint normálisan. A cseh főváros környékén a vasúti közlekedés mérsékelten javult, de változatlanul nagyon kaotikus.

Olmütz kivételével a nagyvárosokban mindenütt sikerült felújítani a villamos- és trolibuszforgalmat. Olmützben azt közölték, hogy a lefagyott vezetékek miatt a villamos- és trolibuszközlekedés szerdán is szünetel.

Az autópályák és a legfőbb közutak ugyan síkosak, de mindenütt járhatók. Az autópályák több szakaszán biztonsági okok miatt ideiglenesen korlátozták a megengedett - óránkénti 130 kilométeres - maximális sebességet is. A hegyvidéki utakon óvatosan kell közlekedni, mert a forgalmat sok helyen kidőlt fák, letört ágak akadályozzák.

Az áramszolgáltatást, amellyel kedden több ezer háztartásnak volt gondja, szerda reggelre nagyrészt sikerült helyreállítani. Szerda reggel mindazonáltal még több száz háztartás volt áram nélkül - közölte Ladislav Kríz, az illetékes cseh vállalat (CEZ) szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.