Nem indít nemzetközi szerelvényeket a Cseh Vasút

Jégpáncél borítja a villanyvezetékeket - aki teheti, mérlegeljen útnak indulás előtt!

"Több tucatnyi szerelvény indítását az időjárási viszontagságok miatt szerda reggelig nem tudjuk garantálni."

2014.12.02 20:59MTI

A jégpáncél borította villanyvezetékek miatt szerda reggelig több tucat szerelvény indítását - köztük a Prágából Szlovákia felé tartó nemzetközi szerelvényét is - szünetelteti a Cseh Vasút (CD) - közölte Radka Pistoriusová, a vasút szóvivője kedden délután Prágában.

"Több tucatnyi szerelvény indítását az időjárási viszontagságok miatt szerda reggelig nem tudjuk garantálni" - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette: nem indulnak a Szlovákiába járó nemzetközi szerelvények, egyebek között az EC 273 számú nemzetközi vonatszerelvény sem, amely Prágából Pozsonyon keresztül Budapestre jár. A korlátozás a Prágából Bécsbe tartó szerelvényeket is érinti. Prágában azt jelentették, hogy az osztrák vasutak kikapcsolták az áramot a Bécs-Breclav vonal ausztriai szakaszán, ezért pillanatnyilag csak dízelmozdonnyal vontatott szerelvények járhatnak arra.

Pistoriusová szerint a vasúti közlekedésben a legsúlyosabb helyzet továbbra is Prágában és környékén, Olmützben és környékén valamint a dél-morvaországi régióban van, ahol sok helyen a vasúti sínekre dőlt fák, faágak akadályozzák a biztonságos forgalmat. Dél-Morvaországban ráadásul újra esik az eső, ezért az idő lehűlésével az éjjel jeges utakra és lefagyott villanyvezetékekre lehet számítani.

"Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy mérlegeljék útjuk fontosságát, és ha lehet, halasszák azt el legalább 24 órával" - mondta a Cseh Vasút képviselője.

A Cseh Vasút már korábban közölte, hogy a vasutakon az időjárás okozta problémák mintegy 100 ezer embert érintettek kedvezőtlenül. A vasút bejelentette, hogy azoknak, akik a vasút miatt nem - vagy csak több órás késéssel - érkeztek meg célállomásukra, kárpótlást fognak fizetni. Részleteket nem közöltek.

Közlekedési szakértők szerint a cseh vasúton legalább három évtizede nem volt olyan súlyos a helyzet, mint jelenleg.

A cseh közszolgálati média kora reggel óta folyamatos rendkívüli műsort sugároz, amelyben a közlekedési helyzet és az időjárás alakulásáról tájékoztatja a lakosságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.