Közgazda-szemmel

Reformokat sürgetnek Nyugat-Európában

Franciaországnak rugalmasabbá kellene tennie a munkaerőpiacát, Németországnak pedig többet kellene beruháznia és több bevándorlót kellene befogadnia.

2014.11.27 19:38MTI
freedigitalphotos/stuart miles

Többek között ezek a javaslatok szerepelnek abban a jelentésben, amelyet a német és a francia gazdasági miniszter felkérésére egy-egy neves német, illetve francia közgazdász készített az eurózóna két legnagyobb gazdaságának ösztönzése érdekében.

Sigmar Gabriel és Emmanuel Macron októberben érte fel Jean Pisary-Ferryt és Henrik Enderleint, hogy állítsák össze a mindkét ország tartós gazdasági növekedését elősegítő konkrét javaslataikat tartalmazó jelentést.

A csütörtökön Párizsban bemutatott tanulmányban a két szakember úgy látja, hogy Franciaországnak "sürgős és konkrét reformokra" van szüksége, Németországnak pedig abba kell hagynia a "hosszú távú komoly kihívások" miatti feladatok "halasztgatását".

A közgazdászok a sürgős helyzetre hívták fel a figyelmet. "Fordulóponthoz érkeztünk. A gazdasági, társadalmi és politikai veszélyek, amelyekkel Európa szembesül mindannyiunkat veszélybe sodorja. A megosztottság mindenki számára fájni fog. Párizsnak és Berlinnek közös a felelőssége, hogy hogy ezt megakadályozza" - fogalmaznak. "A következtetésünk egyszerű: Franciaország és Németország túl sok időt szán közös kezdeményezések és nyilatkozatok kidolgozására. Tettekre van szükség" - tették hozzá.



Franciaországnak a szakértők szerint a "rugbiztonság (rugalmasság + biztonság) modelljét kellene alkalmazni a munkaerőpiacán, valamint a német szociális partnerek pragmatizmusát kellene magáévá tennie, ezzel megteremthetné annak a lehetőségét, hogy a vállalatokon belül egyszerűbbé váljon a munkaidő kialakítása.

"Fontosabb lenne a munkaerőpiac strukturális jellemzőiről beszélni a politika szimbólumokról szóló viták helyett, ez különösen igaz a 35 órás munkahétre" - hívták fel a figyelmet.

A közgazdászok azt is megállapították, hogy Franciaországban a fizetések a gazdaság lassulásának ellenére is növekedtek. Szerintük a fizetésekről szóló tárgyalások közti időt a jelenlegi egyről három évre kellene növelni, és a minimálbér indexálását is meg kellene reformálni.

Németországban a múltban végrehajtott reformok sikere helyett a figyelmet a hosszú távú kihívások felé kellene fordítani a szakemberek szerint. Miután az ország "legfőbb gyengéje" a demográfiai csökkenés, a jelentés szerint "növelni kell a bevándorlást": az országnak évente 300 ezer embert kellene befogadnia. "A német társadalom vajon készen áll-e erre?" - tették fel ugyanakkor a kérdést.

A közgazdászok úgy látják, hogy Németországnak nem szabadna a dolgozni kívánó anyákat visszatartani a munkától, és meg kell teremteni a jogot arra, hogy azok, akik családi okok miatt részidőben dolgoznak, újra teljes idejű munkát vállalhassanak.

A szakértők szerint Európa legjelentősebb gazdaságának növelnie kellene a befektetésekre fordított összegeket: a jelenleginél 24 milliárd eurónál többet kellene beruháznia a következő három évben. Ez több mint a duplája annak, amit Berlin tervez 2018-ig.

A közgazdászok szerint Európának egyesített energetikai és digitális piacra lenne szüksége. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének befektetésösztönző csomagtervét pedig szerintük bővíteni kéne: a 21 milliárd eurós, közpénzekből létrehozandó Európai Stratégiai Befektetési Alap nem elegendő, kezdetnek legalább 30 milliárd eurót kellene a tagállamoknak az asztalra tennie.

A javaslatok egy részét a két ország miniszterei azonnal elutasították közös sajtótájékoztatójukon. Emmanuel Macron francia tárcavezető kizárta, hogy a fizetésekről háromévente legyenek megállapodások, s a minimálbér kiszámításának módján sem kíván változtatni. Német kollegájának, Sigmar Gabrielnek pedig kétségei vannak afelől, hogy Németország évente 8 milliárd euróval többet tudna fordítani a beruházásokra, mert szerinte a befektetési deficit elsősorban a magánszektort terheli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.