Amerikai zavargások

Amerika önbizalmáról cikkezik a kínai Global Times

Az egyesült államokbeli Fergusonból indult országos tüntetések, zavargások egyrészt arra utalnak, hogy a közvéleményben fogyóban az amerikai politikai- és gazdasági rendszer iránti bizalom, miközben az amerikai felsőbb rétegek önbizalommal teljes higgadtságot sugároznak.

2014.11.27 21:30MTI
freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Az írás visszautalva a történések gyökerére ismerteti a Missouri állambeli esetet, és az amerikai média következtetéseit idézve kijelenti, hogy az a bizonyos "önbizalom most inkább meginogni látszik, mintsem erősödne".

A lap szerint az Egyesült Államok megannyi területen előbbre jár a világ országainak többségénél, s bár tudja, hogy társadalmi rendszere nem tökéletes, meggyőződése, hogy egyelőre annál nincs jobb. Ez az alapja az amerikai önbizalomnak - állapította meg a szerző.

A fergusoni zavargások azt mutatják, hogy az Egyesült Államok "nem az ígéret földje" - írja a Global Times és még azt is hozzáteszi, Amerikában valószínűleg több a társadalmi probléma, mint Kínában. Ennek oka pedig az lehet, hogy az Egyesült Államok növekedése megállt, nem úgy Kínáé. Azt is felveti, mi lehet az oka annak, hogy az amerikai társadalom egésze nyugodtságot mutat, míg Kínában hasonló esetben nagyobb volna a visszhang.

A szerző következtetése szerint Kínának is nagyobb önbizalomra volna szüksége. A Global Times cikkének véleménye némileg tükrözi azokét, akik a helyi közösségi médiában aktívak és kritikusan alkottak véleményt a tengeren túli eseményekről.

A bejegyzések meghatározó része szerint a lázadás az amerikai társadalomban létező nagyobb bajokra hívja fel a figyelmet. Volt olyan, aki egyenesen úgy fogalmazott: "Ez Amerika; a fergusoni eset világossá teszi az amerikaiak számára a demokráciájuk lényegét, mi az amerikai egyenlőség, mi az amerikai szabadság".

A kínai mikroblogokon a "fergusoni zavargás" a napokban a harmadik leglátogatottabb téma volt. A kínai külügyminisztérium szóvivője a napokban kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy az ügy az Egyesült Államok belügye.

"A külügyminisztérium szóvivőjeként ezt nem kommentálom" - fűzte hozzá Hua Csun-jing. Majd így folytatta: "mindazonáltal szeretnék annyit megjegyezni, hogy az emberi jogok vonatkozásában nem lehet tökéletességről beszélni bármely országban éljünk is. Javítanunk kell az emberi jogi helyzeten, s e területen tanulhatunk egymástól" - hangzott a szóvivői nyilatkozat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.