És mégis mozog a Föld :(

Egymást taposták a menekülő gyerekek - a szecsuáni földrengés pillanatai videón

Legalább öt halottja és 54 sebesültje van a hétvégi - Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű - délnyugat-kínai földrengésnek, csaknem 80 ezer embert ért kár.

2014.11.24 09:24MTI

A földmozgás a Szecsuan tartományi Karcö prefektúrában történt, amely hegyvidéki területen helyezkedik el, és elsősorban tibeti nemzetiségűek lakják. A legfrissebb jelentések szerint 25 ezer épületben keletkezett kár, vidéken falusi kunyhók és istállók tucatjai dőltek romba. A megyeszékhelyről kevesebb súlyos esetet jelentettek. A földrengés sok helyütt okozott áramkimaradást, két autópályán leállt a forgalom, és órákra a vasúti közlekedés is szünetelt. 6200 lakost kellett lakhelyéről átmenetileg elköltöztetni.

A sebesültek közül hatan vannak válságos, öten pedig súlyos állapotban, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek. Közöttük van 19 kisdiák is, akik Kangting megyében az iskola elhagyása közben a nagy rohanásban egymásra estek.

A helyszínen 11 egészségügyi csoport dolgozik és csaknem 10 ezer egészségügyis, illetve járványvédelmi szakember csatlakozott a mentéshez. Az érintett lakosság élelmiszerrel, takarókkal és meleg ruhákkal történő ellátása, a távközlési hálózat helyreállítása folyamatban van. Azon a helyen, ahol sátrakba kényszerültek az emberek, éjszaka nem ritka a mínusz 10 Celsius-fok.

A fegyveres erőknek körülbelül ezerfős állománya vesz részt a mentésben. A polgári ügyek minisztériuma 50 millió jüant (2 milliárd forint) különített el a katasztrófa elhárítására, illetve a helyreállítási munkálatokra.

A szakértők elmondták, hogy Kangting megye geológiailag "aktív" övezetben fekszik, itt az elmúlt 400 évben kilenc alkalommal mértek 7-es vagy annál erősebb földmozgást.

Ilyen egy 6,3-as rengés...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.