A Kandahári Bestia

Saját lopakodó repülővel rukkoltak elő az irániak

Miután leszedték az Egyesült Államok egyik lopakodó drónját, előálltak saját, az amerikaira kísértetisen hasonlító megoldásukkal. Videónk is van arról, ahogy repül!

2014.11.13 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Fars news Agency

Évekkel azután, hogy megszerezték az USA egyik drónját, a közel-keleti ország előállt saját változatával. Az RQ-170 replikájának tekinthető lopakodó légi jármű a Kandahári Bestia névre hallgat, és a helyi katonai vezetés állítása szerint már túl is van az első sikeres tesztrepülésen. Nézze csak!



Sajnos a fenti felvétel csak perzsa nyelven érhető el, így viszonylag kevés információnk áll rendelkezésre arról, milyen stádiumban is van a projekt. Azt azonban David Cenciotti repülési szakértő megállapíthatta, hogy a videón nem sokkal 7 perc előtt látható leszállás alapján következtetni lehet a drón méretére. Cenciotti szerint nem a teljes méretű eszközt látjuk mozgóképen, így valószínűleg még csak a prototípus megépítéséig jutottak az irániak.

Tény, hogy a légi jármű hasonlít az amerikai (vagy a brit Taranis) lopakodó drónokra, de az nem igazolt, hogy annak rejtőzködőképességét is "örökölte". Ugyanakkor amerikai kormányzati szakértők megjegyezték, hogy miközben nem bizonyítható Teherán állításának igaza, a múltban többször előfordult, hogy az irániak tévhírt terjesztettek a nemzetközi médiában. A drón lopakodókészsége ráadásul részben a felhasznált anyagoktól illetve a burkolattól is függ, nem csak a formától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.