15 kilométeres sor

Tüntető olasz munkások bénították meg az A1-es sztráda egyik szakaszát

Mintegy tizenöt kilométeres sorban vesztegeltek a járművek szerdán az Észak- és Dél-Olaszországot összekötő A1-es autósztrádán Orte magasságában, miután az itt levő sztrádakapukat szerdán elfoglalták az elbocsátásuk ellen tüntető acélipari munkások.

2014.11.12 18:47MTI

Több órás tüntetés után a munkások akkor oldották fel a sztrádablokádot, amikor ígéretet kaptak a római gazdasági fejlesztési minisztériumtól egy újabb egyeztetésre munkahelyeik megmentése érdekében. A Rómától északra mintegy kilencven kilométerre levő Orte sztrádakapuit az umbriai Terni acélgyár munkásainak több száz fős csoportja foglalta el. A járműveket egyik irányba sem engedték át.

A Thyessenkrupp német csoport birtokolta olasz acélgyár munkásai szerdán huszonkettedik napja tüntettek munkahelyeik felszámolása ellen. A háromezer dolgozót foglalkoztató acélgyár újabb kétszázkilencven munkást készül elbocsátani, miután az utóbbi hónapokban már több mint száznegyven dolgozótól vált meg.

A munkások október 29-én a római gazdasági fejlesztési minisztériumnál tüntettek. Akkor a rendőrség gumibottal verte szét a megmozdulást. A legnagyobb olasz szakszervezeti szövetségnek számító CGIL szerdán bejelentette, nyolcórás általános sztrájkot hirdet december 5-re a római kormány munkaügyi reformja és gazdaságpolitikája ellen.

Az időpont kiválasztását viták kísérik, mivel december 8. ünnepnap Olaszországban és a szakszervezeti föderációt az a vád érte, hogy a sztrájk kifogásával hosszú hétvégét kíván ajándékozni a dolgozóknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.