Egyre rosszabb a helyzet

Izraeli katonák lelőttek egy palesztint a fokozódó zavargásokban

Egy fegyveres palesztint lelőttek, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek izraeli katonák kedden Hebronnál, a folytatódó ciszjordániai zavargásokban.

2014.11.11 18:46MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Délután Hebron környékén több helyen is összecsapások voltak a köveket és Molotov-koktélokat dobáló palesztin fiatalok és az izraeli biztonsági erők között - közölte a Háárec című újság honlapja.

A hadsereg közleménye szerint al-Aruv menekülttábornál egy "rögtönzött fegyverrel" a katonákra célzott egy 21 éves paleszin fiatalember, akit ekkor lelőttek. Palesztin egészségügyi források arról számoltak be, hogy a fiatal egy hebroni kórházban belehalt sebesülésébe.

Hebrontól délre egy kereszteződésben egy másik összetűzésben mintegy százötven palesztin kövekkel dobálta meg az úton elhaladó járműveket. A katonák először könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget, majd tüzet nyitottak az egyik erőszakos tüntetőre, aki súlyosan megsérült.

A lap beszámolója szerint Ciszjordánia északi részén is megsebesült két, út mentén köveket dobáló palesztin, akit lábon lőttek a katonák. Tüntettek egy Ciszjordániában lévő izraeli börtön szomszédságában is, ott gumilövedékekkel oszlatták az összegyűlt tömeget.

Ebben az incidensben is megsebesült több palesztin, valamint három izraeli katona. Mahmúd Abbász palesztin elnök a Jasszer Arafat halálának tizedik évfordulóján tartott rámalláhi megemlékezésen az utóbbi hetekben folyó zavargásokra utalva azzal vádolta Izraelt, hogy "pusztító vallási háborúba" sodorja a térséget és a világot.

Abbász kijelentette, hogy a palesztinok soha nem fogják elfogadni, hogy zsidók imádkozzanak a jeruzsálemi óvárosban, a Templomhegyen található Mecsetek terén.

"A muzulmán és a keresztény világ soha nem ismeri el Izrael igényét Jeruzsálemre" - mondta a palesztin elnök. "Jeruzsálem a mi fővárosunk, amelyről soha nem mondunk le. Az 1967-ben megszállt Jeruzsálem a miénk. Megvédjük és vigyázni fogunk szent helyeinkre" - tette hozzá.

Az elmúlt hetek egyre súlyosabb összecsapásait az váltotta ki, hogy izraeli szélsőségesek a Siratófal feletti Templomhegyen próbáltak imádkozni, ahol a Mecsetek terén a Szikla-dóm és az al-Aksza mecset található, ott ahol az ókorban a zsidók legfontosabb szakrális helye, a rómaiak által 70-ben lerombolt Szentély állt.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter kedden azzal vádolta Abbászt, hogy "uszító retorikája" vezetett a viszály elmérgesedéséhez, és felszólította, hogy segítsen a helyzet lecsillapításában - jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Jaalon ugyanakkor az izraelieket arra kérte, hogy egyelőre ne látogassanak a jeruzsálemi Templom-hegyre, hogy ne fokozódjon a zsidók és arabok közötti ellentét.

A miniszter kijelentette, hogy Izrael felkészült az erőszak újabb hullámára, de szándékában áll mindent elkövetni ennek megakadályozására. A rádió bejelentette, hogy kedd délután ismét összeült az izraeli nemzetbiztonsági kabinet az egyre súlyosabb palesztin zavargások miatt.

A grémium hétfő este is megbeszélést folytatott, akkor Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli biztonsági erők megerősítését és a merénylők házainak lerombolását rendelte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.