Dél-Korea

36 évi börtönt kapott az elsüllyedt komp kapitánya

A bíróság elítélte a hajó fedélzeti főmérnökét is, amiért nem nyújtott segítséget a legénység két megsérült tagjának.

2014.11.11 08:43ma.hu
Forrás: youtube.com

Harminchat évi szabadságvesztésre ítélték kedden annak a dél-koreai kompnak a kapitányát, amelynek áprilisi szerencsétlenségében több mint 300-an meghaltak, döntően iskolás gyerekek, írta a CNN-re hivatkozva az index.hu.

A bíróság elítélte a hajó fedélzeti főmérnökét is, amiért nem nyújtott segítséget a legénység két megsérült tagjának. A Szevol nevű komp 476 emberrel a fedélzetén Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el április 16-án. A hatóságok a katasztrófa óta folyamatosan keresik az áldozatok maradványait, tíz embert azóta is eltűntként tartanak számon. Dél-Korea egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében többnyire középiskolás diákok vesztették életüket. A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá.

A komphajó kapitánya és a legénység három tagja ellen gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, mivel az ügyészség szerint a 69 éves kapitány, Ri Dzsun Szok és a komp legénységének három tagja elhagyta a süllyedő hajót, miközben arra kérte az utasokat - zömében középiskolásokat -, hogy maradjanak a hajókabinokban.

A baleset legvalószínűbb oka egy hirtelen irányváltás volt a szakértői vizsgálatok egyelőre nem végleges következtetése szerint. A hajó egy szűk csatornán haladt át Dzsindo szigeténél, eközben éles (15 fokos) fordulatot tett, majd felborult, és elsüllyedt.

A baleset súlyosságát jelzi, hogy Csung Hong Von, Dél-Korea miniszterelnöke felajánlotta a lemondását az április 16-i kompbaleset utáni kormányzati intézkedések hibái miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.