Egyre csökken az ilyen ítéletek száma

Tovább csökkentenék a halálos ítélettel büntethető cselekedetek körét Kínában

Kilenc bűncselekményt illetően törölnék el a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét Kínában, ahol évek óta komoly csökkenést mutat az ilyen ítéletek száma.

2014.10.28 05:30MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Az eltörlendő büntetések sorában található a fegyver- és lőszercsempészet, a nukleáris anyagok illegális kereskedelme, a pénzhamisítás és a hamis pénz csempészete, a csalás, a prostitúcióra kényszerítés és annak szervezése, hivatalos parancsnak való ellenszegülés, illetve háború idején megtévesztő szándékkal hamis információ terjesztése - számolt be a Hszinhua hírügynökség hétfőn.

A reformterv első olvasatát az országos népi gyűlés (parlament) eheti ülésén tárgyalja majd, ám a sajtóbeszámolók szerint annak elfogadása valószínűsíthető, hosszú távú törekvés ugyanis a halállal büntethető cselekmények körének szűkítése.

Erre legutóbb 2011-ben került sor, akkor 13 kategóriát töröltek el, így jelenleg 55 bűncselekményért szabható ki a legsúlyosabb ítélet. A kivégzések száma évek óta csökkenést mutat, 2007 óta pedig meredeken esik vissza Kínában. Ez annak tudható be, hogy 2007-ben a legfelsőbb bírósághoz került vissza a büntetésről való döntés joga.

A legfelsőbb bíróság tavaly az esetek csaknem 40 százalékában kért a döntéshez kiegészítő bizonyítékokat, s a halálos ítéletek mintegy 10 százalékát enyhébb büntetésre fokozta vissza.

Az elmúlt években egészen rendhagyó módon arra is adódott példa, hogy a döntések felülvizsgálatát az interneten a nyilvánosság elé tárták, az októbert megelőző 15 hónapban például több mint 150 esetben került erre sor. A kivégzésekről szóló statisztikák államtitoknak számítanak a kelet-ázsiai országban, így azokról hivatalos források nem állnak rendelkezésre.

A témával éves jelentésben foglalkozó Dui Hua (Párbeszéd) alapítvány csak becsülni tudja az végrehajtott halálbüntetések számát, amelyet a 2013-as év egészére vonatkozóan 2 400 körülre tesz. Ez a szám az elmúlt évtizedek legalacsonyabbja, a 2008-ra becsültnek a fele, a 2003-as 10 ezernek pedig negyede.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.