Idén már hárman meghaltak

Horvátországban 10 év alatt több száz nő esett családon belüli erőszak áldozatául

Az elmúlt tíz évben Horvátországban 300 nőt ölt meg házastársa, partnere, fia vagy családtagja. Ez a trend ugyan csökkenni látszik, tavaly mégis 11, az idén pedig eddig három nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt - hangzott el a horvát parlamentben kedden.

2014.10.21 16:56MTI
freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A parlamentben szervezett konferencia résztvevői megvitatták az Európa Tanács nők elleni erőszakról szóló egyezményét, és hangsúlyozták, hogy Horvátországnak mielőbb ratifikálnia kell a konvenciót.

Mert annak ellenére, hogy a jogalkotás területén a nők elleni és a családon belüli erőszakra vonatkozó horvát törvények összhangban vannak az idevágó európai jogszabályokkal, a gyakorlat mást mutat. Josip Leko házelnök kijelentette: "a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértésének legelterjedtebb formája, és ez aggodalommal kell eltöltsön minket".

Az elnök hozzátette: meggyőződése, hogy Horvátország hamarosan aláírja az egyezményt, amely Európa országainak legjobb modelljeit és gyakorlati szabályozásait tartalmazza ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldására.

Ivo Jospovic köztársasági elnök szerint "az erőszak annak a szégyene, aki elköveti, nem azé, aki ezt a gonoszságot elszenvedi, és ezt tudatosítani kell". Kijelentette: a nők ellen elkövetett erőszak mélyen gyökerezik nemcsak a horvát társadalomban, hanem az egész világon is, és ez országról országra változik. A délszláv háború alatt a nők elleni erőszak még drámaibb volt.

A volt Jugoszlávia területén először jelent meg, mint harci módszer, és ezekkel a szörnyű cselekedetekkel háborút folytattak, etnikai alapú tisztogatást végeztek - mondta az elnök.

Az összejövetelen beszéltek még a ratifikálás folyamatának tapasztalatairól, más európai országok csatlakozásának elősegítéséről, valamint elemzést hallhattak Horvátország törvényeinek összhangba hozásáról az Európa Tanácsnak a nők elleni, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezménnyel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.