A horvát kultúrális örökség része

Illegális ásatásból származó kőbaltát kínáltak eladásra az interneten

A horvát kulturális minisztérium feljelentése nyomán nyomozásba kezdett a helyi rendőrség, hogy kiderítse, ki kínált eladásra az interneten egy több ezer éves, valószínűleg illegális ásatásból származó kőbaltát, amelyről feltételezik, hogy a horvát kulturális örökség része.

2014.10.15 18:01MTI

A Jutarnji List napilap szerdai híre szerint a hirdetés feladója 150 000 kunát (6 millió forintot) kért a régészeti leletért, de felajánlotta, hogy elcserélné egy tengermelléki házra is.

Miután a nyomozók megpróbáltak kapcsolatba lépni vele, a hirdetést visszavonták. A horvát törvények értelmében, amennyiben az illető be tudja bizonyítani, hogy a tárgy az övé, eladhatja azt, azzal a feltétellel, ha először az államnak ajánlja fel, és nem kínálja eladásra az ország határain kívül.

Nem ez az első kőbalta, amelyet a feketepiacon eladásra kínálnak, és nem is az egyetlen régészeti lelet a hirdetések között. A horvát kulturális javak védelméről szóló törvény szerint az eladó magas pénzbüntetésre számíthat, ha kiderül, hogy kulturális örökségről van szó.

Húszezertől kétszázezer kunáig (800 ezer forinttól 8 millió forintig) terjedő pénzbírsággal is sújtható az a személy, aki nem jelent be olyan tárgyat, amely kiemelt értékkel bíró úgynevezett kulturális javakat jelöl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.