Baleset

Tovább nőtt a sziléziai bányarobbanás halálos áldozatainak száma

Újabb két ember halt meg kedden a sziléziai Myslowice-Wesola bányában két hete történt sújtólégrobbanás sérültjei közül. A bányabaleset halálos áldozatainak száma ezzel ötre emelkedett.

2014.10.21 12:20MTI
Fotó: Facebook

A hét végén a sziléziai Siemianowice kórházában két másik bányász is belehalt a sújtólégrobbanásban elszenvedett súlyos égési sérüléseibe. A bányabaleset ötödik áldozata egy a robbanás után eltűnt bányász, akinek a holttestét szombatra virradó éjjel találták meg.

A mentőakció 12 napig tartott, mivel az újabb sújtólégrobbanások veszélye miatt a bányamentők nagyon nehéz körülmények között dolgoztak. A két héttel ezelőtti robbanás okait továbbá is vizsgálja az ügyészség és a bányászati hivatal(WUG). A Szolidaritás szakszervezet szerint a bánya vezetése eltitkolta a szokásosnál magasabb szén-monoxidszintet mutató méréseket, ezért a bányászok a veszély ellenére munkába álltak.

A feltehetően sújtólég (metángáz) okozta robbanás október 6-án következett be, 664 méteres mélységben. A baleset idején 37 bányász dolgozott a tárna mélyén, 36-ot közülük kimentettek, 18-at továbbra is kórházban kezelnek, hármat közülük intenzív osztályon. A lengyelországi bányákban 1990 és 2013 között 42-szer történt metángáz okozta robbanás vagy tűz, amelyeknek összesen 88 halálos áldozata volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.