Iszlám Állam

Franciaország ismét lecsapott Irakban

Franciaország harmadik alkalommal hajtott végre légicsapásokat Irakban, amelyek során megsemmisítették az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet két kisteherautóját a Bagdadtól mintegy 160 kilométerre található Tikrít térségében.

2014.10.20 17:51MTI

Az iraki szárazföldi erőket támogató műveletet vasárnap hajtották végre. A francia harci gépek harmadik alkalommal bombázták az IÁ hadállásait azóta, hogy Párizs szeptember 19-én csatlakozott az amerikai erők által vezetett nemzetközi koalícióhoz.

"Október 19-én az iraki szárazföldi erőket támogató misszióban két francia Rafale megsemmisítette az Iszlám Állam terrorcsoport két pick-up autóját. A csapásra az iraki fegyveres erőket támogató koalíció kötelékében került sor Baidzsi-Tikrít térségében" - olvasható a francia védelmi minisztérium közleményében.

A minisztérium nem közölte, hogy a lézerrel irányított bombatámadásoknak voltak-e áldozatai. A Bagdadtól körülbelül 160 kilométerre északra található Tikrítet az utóbbi napokban hevesen támadták a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíció harci gépei.

Az iraki hadsereg ugyanakkor csak lassan veszi vissza az ellenőrzést a régióban az IÁ által hátrahagyott pokolgépes csapdák és aknák miatt. A francia erők legutóbb szeptember 25-én hajtottak végre légicsapást Irakban, akkor egy egykori laktanyát bombázták az ország nyugati részén, 15 kilométerre Fallúdzsa városától.

Az első légicsapások célpontja, szeptember 19-én, a dzsihadisták egyik logisztikai raktára volt Irak északkeleti részén, Moszul közelében. A francia erők az Egyesült Arab Emírségekből indítják a támadásaikat, ahol kilenc Rafale típusú vadászgépet, egy C135 típusú légi utántöltő repülőgépet és egy Atlantique 2 típusú haditengerészeti járőrgépet állomásoztatnak.

Párizs egyelőre kizárta, hogy szárazföldi erőket küld Irakba, és azt is, hogy csatlakozik az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokhoz Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.