Nyomásgyakorlás?

Vizsgálati fogságban az orosz katonák ukrajnai halálát feltáró jogvédő

Szakértők az orosz hatalom nyomásgyakorlását sejtik a bűnvádi eljárás hátterében.

2014.10.20 17:14MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Ljudmila Bogatyenkova az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságot, valamint a főügyészséget megkeresve arra várt választ, hogy hol és milyen körülmények között vesztette életét 400 orosz sorkatona és tiszt az Ukrajnával is határos oroszországi régiókat magába foglaló Déli Katonai Körzetben.

A hatóságok csalással vádolják a Katonaanyák nevű orosz jogvédő szervezet Sztavropoli határvidéken működő csoportjának, a Prikumja anyái nevű szervezetnek a vezetőjét.

A 73 éves cukorbeteg asszonyt pénteken vették őrizetbe, és a hét végén a dél-oroszországi Pjatyigorszk városának fogdájában helyezték vizsgálati fogságba, annak ellenére, hogy szombaton többször is rosszul lett azon a bírósági tárgyaláson, amelyen a sorsáról döntöttek.

Szergej Krivenko, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanácsadó testület tagja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapnak elmondta, hogy Bogatyenkovát a nyomozóhatóság egy négy évre visszamenő állítólagos "kötelezettségszegéssel" vádolja.

A jogvédő ugyanakkor túlzónak és a nyomásgyakorlás eszközének tartja Bogatyenkova elzárását. Emlékeztetett arra, hogy az orosz védelmi minisztériumban 2012 novemberében kirobbant, több milliárdos korrupciós botrány főszereplőjét, az Oboronszerviz nevű cég egyik volt vezetőjét mindössze házi őrizetben tartják.

A Vedomosztyi című befolyásos orosz üzleti-politikai napilap kommentárja szerint a Prikumja anyái nevű szervezet vezetőjének vizsgálati fogsága az orosz hatalom "nem hivatalos válasza" Bogatyenkova beadványaira, minthogy "nincs meghirdetett háború" Délkelet-Ukrajnában. A jogvédő augusztusban kilenc orosz szerződéses katona haláláról adott hírt.

Az orosz katonaanyák ezt megelőzően 400 főből álló listát állítottak össze, olyan katonákról, akik feltételezésük szerint a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében zajló fegyveres összecsapásokban vesztették életüket vagy sebesültek meg. A Nyezaviszimaja Gazeta emlékeztetett rá, hogy az orosz védelmi minisztériumban ezeket az adatokat cáfolták.

Vlagyimir Putyin elnök pénteken Milánóban elismerte, hogy "orosz állampolgárok" harcolnak Ukrajna területén, de azzal védekezett, hogy "mindkét oldalon vannak harcosok más európai országokból". Szergej Krivenko a Vedomosztyinak arról is beszámolt, hogy nemrég olyan szerződéses orosz katonák keresték meg a hét végén vizsgálati fogságba helyezett Bogatyenkovát, akik megtagadták, hogy az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területre vonuljanak és ezért elbocsájtással fenyegették meg őket.

Lev Sloszberg, az Észtországgal határos északnyugat-oroszországi Pszkovi terület azonos nevű székhelyének közgyűlési képviselője szerint Bogatyenkova elzárása az asszony jogvédő tevékenységével lehet összefüggésben.

Sloszberget augusztus 29-én ismeretlenek megverték, miután nyilvánosságra hozta, hogy pszkovi deszantosok haltak meg Ukrajnában. A képviselő azóta sem kapott választ a katonai ügyészségtől, hogy állítása igaz-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.