Hamarosan kinevezik

Ebola: uniós koordinátor hangolja majd össze a tagállamok lépéseit

Az Európai Unió külügyminiszterei egyetértenek abban, hogy a tagállamok ebolajárvány elleni erőfeszítéseit, felajánlásait összehangolandó egy közös uniós koordinátort nevezzenek ki.

2014.10.20 16:48MTI
freedigitalphotos.net/Rawich

"Az elkövetkező napokban a személyt is megnevezzük" - jelentette ki a tárcavezetők tanácskozását követően Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A leendő koordinátor Brüsszelben, az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központjában dolgozik majd. Mindazonáltal sem a zárónyilatkozat, sem a tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nem erősítette meg, hogy erről valóban megállapodtak.

Mint mondta: sok mindenről szó esett, abban értett egyet mindenki, hogy gyorsan kell cselekedni, de a kinevezendő személyről, illetve a feladatköréről egyelőre nem született végleges döntés.

A francia külügyminiszter szerint a halálos áldozatok számának "exponenciális" emelkedése súlyos aggodalomra ad okot. Nevének elhallgatását kérve egy diplomata korábban úgy nyilatkozott, hogy bár az Európai Unió jogkörei egészségügyi kérdésekben, így a járványellenes fellépés terén is meglehetősen korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között. Mint fogalmazott: a félelem jó szervező erő, miután "mindenkin úrrá lesz".

A diplomata arra is kitért, hogy a három legsúlyosabban érintett országot orvosokkal és felszereléssel kell a leginkább segíteni, valamint - miután Nigériában, úgy tűnik, sikerül megfékezni a kór terjedését - rámutatott arra is, hogy Sierra Leonéban és Libériában az is jelentős probléma, hogy az állam nem képes ellátni feladatait ezen a téren, és sok esetben már az embereknek segíteni akaró orvosok és önkéntesek testi épségét is védeni kell.

A tanácskozás zárónyilatkozata szerint az Európai Unió úgy ítéli meg, hogy összehangoltabb, egységes fellépésre van szükség a kór terjedése ellen, az érintett országoknak pedig minden szükséges segítséget meg kell adni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.