A kormány viszont sokat segített

Ebola: a kínai milliárdosok adományait hiányolta a WFP

Hiányolta a gazdag kínai milliárdosok felajánlásait és adományait az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Kínáért felelős igazgatója hétfőn, amikor Pekingben az ebola elleni küzdelemhez szükséges alapok gyűjtéséről beszélt. A kínai kormány eddigi felajánlásairól viszont elismerően szólt.

2014.10.20 16:44MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

Brett Rierson tájékoztatóján megemlítette a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely 50 millió dollárral járult hozzá az ebola elleni küzdelemhez és Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, aki feleségével 25 millió dollárt ajánlott fel.

A kínai milliárdosok hozzájárulását hiányoló Rierson "finoman" Nyugat-Afrika kínai beruházóit külön is megemlítette. A Világélelmezési Program attól tart, hogy különösen három országban, Libériában, Sierra Leonéban és Guineában - ahol sok gazdálkodó menekülőre fogva elhagyta földjét, magáta hagyta állatait - súlyos élelmiszerhiány és tömeges éhínség fenyeget.

Kína korábban már bejelentette, hogy 6 millió dolláros felajánlásával épp e három legsúlyosabban érintett országot kívánja - egyenlő arányban - segíteni. Kína az öt legbőkezűbb donor egyike a Világbank, az Egyesült Államok, az ENSZ Központi Sürgősségi Segélyalapja (CERF) és Japán mellett - jegyezte meg Rierson.

Libéria nagykövete, Dudley Thomas konkrét számok nélkül arról beszélt, hogy vállalati felajánlásokat is kaptak. A kínai kormány hivatalos adatai szerint Kína eddig körülbelül 40 millió dollár értékű segéllyel járult hozzá a vírus okozta helyzet enyhítéséhez.

Elhangzott, hogy az elsők között küldött egészségügyi szakembereket Sierra Leonéba, továbbá gyógyszereket, mobil laboratóriumokat és egyéb eszközöket szállított a fertőzéssel sújtott térségbe. A WFP elsősorban rizs, lencse, sárgaborsó és kevert gabonafélék vásárlására költi majd a kapott pénzt.

A kínai hozzájárulás több mint 300 ezer ember egyhavi élelmezését teszi lehetővé, továbbá olyan tápanyagok beszerzését, amelyekkel az alultápláltság kialakulását igyekeznek megelőzni.

A WFP eddig 59 millió dollárt gyűjtött, körülbelül egyharmadát annak, mint amennyire becslések szerint szükség lehet az ebola elleni harcban az érintett lakosság sürgősségi ellátására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.