Hszincsiang

Újabb súlyos áldozatokkal járó támadás Kínában

Fegyveresek merényletet követtek el egy északnyugat-kínai település piacán. Legalább 22 ember halt meg, köztük a négy támadó és rendőrök is.

2014.10.19 18:13MTI
Fotó: Facebook/Radio Free Asia

Az eset egy héttel korábban történt a többségében muszlim ujgurok lakta Hszincsiang tartományban, a Kasgár prefektúrához tartozó Pacsu településen, és úgy tudni, a megtámadott piac eladói han kínaiak voltak. A sebesültek számát több tucatra teszik.

A négy 25 és 30 év közötti támadó motorkerékpárokon érkezett a termelői piacra, ketten a rendőrjárőrökre támadtak, a másik kettő az eladókat vette célba. Kések és robbanóeszközök voltak náluk. A kínai állami média eddig nem számolt be az esetről.

Tavaly tavasszal szintén Pacsu körzetében, amikor egy illegális fegyvergyártó műhelyre készültek a rendőrök lecsapni, az összetűzések során a lázadók tizenöt civilt - köztük tíz ujgurt - és 6 rendőrt megöltek. A rendőrök hat gyanúsítottal végeztek.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgur lázadók, vallási szélsőségesek, illetve a terület elszakadását hirdetők időről időre fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet. Célpontjaik általában rendőrőrsök, önkormányzati hivatalok és nem ritkán civilek.

Míg az ujgurok hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kínai hatóságokat, Peking és a helyi vezetés cáfolja ezt, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel próbálják megingatni a társadalmi stabilitást.

Kínában az utóbbi hónapokban terrorcselekmények sorát követték el, egy piaci, illetve két pályaudvari merényletben több tucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsebesültek. A rendőrség terrorellenes kampányt indított, jelentős mennyiségű robbanószert foglalt le, százakat vettek őrizetbe, a bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg nem ritkán igen súlyos ítéleteiket. Legutóbb a múlt héten 12 embert ítéltek végrehajtandó halálbüntetésre júliusban elkövetett támadások szervezéséért, amelyek során 37 civil vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.