Biztos önként tette...

A kínai állami tévében vallott egy ujgur merénylő

Rabruhába öltöztetett és bilincsbe vert ujgur fiatalember saját nyelvén mondta el többek között, hogy társai azzal hitegették, ha a szent háborúban meghal, közvetlenül a paradicsomban találja magát, s ügyében nem fognak ítélkezni.

2014.06.22 22:30MTI
Video_screenshot CNTV

Egy közelmúltbéli hszincsiangi késes támadás ujgur részvevője töredelmes vallomást tett a kínai központi televízió kamerája előtt a hétvégén, hangoztatva, társai vették rá, hogy csatlakozzon a "szent háborúhoz".

Bűnözők általában bocsánatkéréssel végződő megszólaltatása a széles nyilvánosság előtt régi kifejeződése a hatóságok és a média együttműködésének. Ezúttal a rabruhába öltöztetett és bilincsbe vert Muer Zhati ujgur fiatalember ujgur nyelven mondta el többek között, hogy társai azzal hitegették, ha a szent háborúban meghal, közvetlenül a paradicsomban találja magát, s ügyében nem fognak ítélkezni.

Az egy héttel korábbi merényletben Hotan város egy közösségi házában hárman támadtak baltával, késsel a bennlévő madzsongozókra. A tömeg végül megfutamította a támadókat, akik közül végül ketten súlyos sérüléseikbe belehaltak, harmadik társukat, a bűnét nyilvánosan megbánó 19 éves Muer Zhatit őrizetbe vették. A civilek közül négyen sebesültek meg.

Szombaton a Hszincsiang délnyugati részén található Kasgárban - hivatalos médiajelentések szerint - 13 támadó követett el merényletet: teherautóval belehajtottak a helyi rendőrség épületébe. Három rendőr megsérült, a 13 férfit lelőtték.

A jelentős részben muszlim vallású, török nyelvű ujgurok lakta autonóm területen a rendőrség, a kormányzati épületek és civilek ellen a múltban is gyakran követtek el merényleteket, de az utóbbi időben ezek megszaporodtak és szervezettebbé váltak. A legutóbbi, a régió székvárosának, Urumcsinak a piacán elkövetett merényletben 43-an meghaltak, és több mint kilencvenen megsebesültek.

A hatóságok válaszul az elmúlt hónapokban fokozták Hszincsiangban az ellenőrzést és felgyorsították a bírósági munkát. A kínai média hétfői beszámolója szerint legutóbb 13 embert végeztek ki az autonóm területen terrortámadásokban és más erőszakos cselekményekben való részvételük miatt. A múlt héten hivatalosan is kampányt hirdettek meg az interneten elérhető vallási propagandaanyagok, szónoklatok ellen.

A Kína északnyugati részén fekvő Hszincsiang hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és fel-fellángoló erőszak színhelye. Utóbbiak elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés szakadároknak, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristáknak tartja az erőszakcselekmények elkövetőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.