A roncsoknál találták őket

Harkivba szállították a lezuhant maláj gép utasainak személyes tárgyait

Két teherautón Harkivba érkeztek a júliusban Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai repülőgép utasainak személyes holmijai, amelyeket a repülőgép roncsainál találtak meg.

2014.10.15 18:52MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

A harkivi megyei hivatal sajtóosztályának közleménye szerint a városban tartózkodó holland szakértők már hozzá is láttak a tárgyak azonosításához. A szakértői vizsgálatokra Harkivban egy elhagyott gyárépületben alakítottak ki erre a célra megfelelő helyiséget.

Ugyanott végezték korábban az áldozatok azonosítását is. Hosszú szünet után a héten kezdték újra az ukrán katasztrófavédelem munkatársai és külföldi szakértők a lezuhant gép utasainak testi maradványai és személyes tárgyai utáni kutatást a katasztrófa helyszínén.

A kutatást korábban akadályozta az, hogy a gép a kelet-ukrajnai harcok övezetében zuhant le, és a Moszkva-barát szakadárok több ízben nem engedték a helyszínre a szakértőket. A maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata július 17-én zuhant le a Donyeck megyei Hrabove településnél, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen.

A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A gép lezuhanását senki sem élte túl. Az eddigi vizsgálatok alapján az utasszállítót vélhetően rakétatalálat érte.

A katasztrófa okait vizsgáló holland szakértői testület által szeptember 9-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentés szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy által okozott szerkezeti károsodás miatt a gép már a levegőben darabokra szakadt.

Kijevben és a nyugati országokban már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok lőtték le a gépet egy orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rakétával. Moszkva és a szakadárok az ukrán fegyveres erőkre hárítják a felelősséget a bekövetkezett katasztrófáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.