Fájdalmas vizsgálódás

Maláj gép: az oroszok szerint még nem biztos, hogy lelőtték

Az orosz szakértő szerint nem szabad következtetéseket levonni a Boeing-777 katasztrófájáról szóló előzetes jelentésből.

2014.09.09 19:12MTI

Átfogó vizsgálódás nélkül nem szabad következtetéseket levonni a Donyeck mellett júliusban lezuhant malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáról kiadott előzetes jelentésből - mondta az orosz légiközlekedési hatóság (Roszaviacija) alelnöke a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak kedden.

Oleg Sztorcsevoj megfogalmazása szerint a Holland Biztonsági Testület jelentése egy hosszú és fájdalmas vizsgálatnak csak a kezdete. A Boeing-777-es malajziai utasszállító szerencsétlenségének okait vizsgáló nemzetközi bizottságban Oroszországot képviselő szakember szerint ennek a munkának fontos része a katasztrófa helyszínének és a repülőgép maradványainak vizsgálata. A Roszaviacija alelnöke elismerte, hogy sok idő telt el a katasztrófa óta, így egy sor adatot igen nehéz lesz megvizsgálni.

Ausztrál, maláj és holland szakértők ugyan július végén a katasztrófa helyszínén vizsgálódtak, de kevesebb mint egy hetet, és augusztus 6-án hazautaztak, mivel a harcok miatt túl veszélyesnek tartották a munka folytatását.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. Az utasszállítón senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak, többségük holland volt.

Kijevi és nyugati feltételezések szerint a repülőgépet a délkelet-ukrajnai szakadárok Buk típusú orosz légvédelmi rakétával találhatták el. Moszkvában viszont az ukrán fegyveres erőket vádolják azzal, hogy ugyanilyen, földről irányítható légvédelmi rakétával lőtték le a maláj utasszállítót.

Az Orosz Mérnökök Szövetségének az ura.ru hírportálon augusztus végén közzétett megállapításai is ezt erősítik. A légvédelmi rakéták kezelésében gyakorlatot szerzett szakemberek, pilóták, katonamérnökök, speciális műveleteket bonyolító tisztek szerint a donyecki szakadárok a maláj utasszállító katasztrófája idején nem rendelkeztek az ilyen célpontok megsemmisítésére alkalmas rakétavédelmi rendszerrel vagy Szu-25-ös vadászgéppel.

A Holland Biztonsági Testület előzetes jelentése szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj gép. Megállapították, semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna.



A hollandok közölték, hogy a vizsgálat még tart, a katasztrófa pontos okainak feltárása további kutatómunkát igényel. Céljuk, hogy a katasztrófát követő egy éven belül elkészítsék a végleges jelentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.