Püspöki szinódus

Erdő Péter: a szinóduson párbeszéd, nem hatalmi harc folyik

A tizenharmadik ülésnapjához érkezett püspöki szinódus vitáiról és a vatikáni találkozót lezáró dokumentum folyamatban levő összeállításáról nyilatkozott Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor szerdán a Vatikáni Rádiónak.

2014.10.15 17:12MTI
Fotó: Wikipédia

Erdő Péter elmondta, a családról szóló szinódus résztvevői egymástól eltérő álláspontokat képviselnek. "Miért ne lenne így? Enélkül nem létezne párbeszéd. Nincsenek azonban frakciók, pártpolitikai értelemben, amelyek a hatalomért küzdenek" - hangoztatta a bíboros, aki főrelátori tisztségében a szinódusi ülések nyitónapján bemutatta a találkozó témáit, majd a szinódus első hetének végén összefoglalta az addig elhangzott felszólalásokat. Erdő Péter szinódusi jelentését élénk vita kísérte.

A bíboros ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: kihívás volt úgy megírni a felszólalások összefoglalóját, hogy minden egyes témának megfelelő hangsúly jusson benne.

"A dokumentum szerintem a főbb témákat tartalmazta (...) a szinódus közbenső fázisát képviselte, most a vita munkacsoportokban folytatódik (...) reméljük, hogy a mostani hét végére olyan záródokumentum születik, amelyet a szinódus jelentős többsége elfogad" - fogalmazott Erdő Péter.

Hozzátette: el kell kerülni, hogy a záródokumentum kétségeket hagyjon maga után. "A hívőknek világos hangra, bátorításra, tanításra van szüksége (...) ezért reméljük, hogy a végső dokumentum szövege világos és mindenki számára megfelelő lesz" - jelentette ki Erdő Péter.

A szinódus szerda délelőtti munkájáról tartott vatikáni sajtótájékoztatón Rino Fisichella olasz érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke kijelentette, Erdő Péter jelentését a jelenlegi formájában ő nem szavazná meg, "de ez természetes, mivel módosításra váró munkadokumentumról van szó". Fisichella érsek az azonos neműek közötti párkapcsolatok kérdését vizsgáló munkacsoportot vezeti.

Elmondta, a munkacsoport több helyen kiegészítette az Erdő-jelentés eddigi szövegét. Megjegyezte, a szinóduson az is felmerült, hogy a templomi esküvőket érvénytelenítő egyházi bíróságokat ingyenessé kellene tenni, nehogy az egyházat az agyagi haszonszerzés vádja érje. Lluis Sistach barcelonai érsek elmondta, a szinódus testvéri és pásztori hangulatban zajlik: "Igen, vannak viták, de ez csak arra világít rá, hogy a problémák minden kontinensen ugyanazok".

Az Il Messaggero római napilap szerdai száma nem zárta ki, hogy a szinódusi záródokumentum szombati szavazásán "a Ferenc pápa ellenes" voksok lesznek többségben a bizonyos kérdésekben az egyházi nyitást ellenző püspökök részéről.

"A történelem szele fúj az egyházban és Ferenc pápa ezt nem állította meg, ellenkezőleg: szabadjára engedte" - írta az Il Mattino. A záródokumentum kidolgozásában résztvevő és az egyházfőhöz közel álló Victor Manuel Fernandez argentin érsek úgy fogalmazott: Ferenc pápa szinódusa "folyamatot indított el, amely idővel beérik".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.