Püspöki szinódus

Vatikán: a sajtó félreértette a szinódus eddigi témáiról készült jelentést

Az olasz, az amerikai és a német sajtó is úgy értelmezte a jelentést, mint az egyház nyitását az élettársi kapcsolatok, az azonos neműek közötti házasságok, valamint az elváltak és polgárilag újraházasodtak felé.

2014.10.14 17:15MTI
freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Az Erdő Péter bíboros által felolvasott szinódusi jelentés a püspöki tanácskozás eddigi felszólalásait összegezte és nem a szinódus végleges döntéseit fogalmazta meg - hangoztatta kedden a szinódus főtitkársága.

Széles nemzetközi sajtóvisszhang kísérte Erdő Péter bíboros hétfőn elhangzott jelentését, amelyben - a témákat bemutató - főrelátori tisztségében összegezte az október 5-én kezdődött szinódus első hetének felszólalásait.

Az olasz, az amerikai és a német sajtó is úgy értelmezte a jelentést, mint az egyház nyitását az élettársi kapcsolatok, az azonos neműek közötti házasságok, valamint az elváltak és polgárilag újraházasodtak felé.

A szinódusi főtitkárság keddi közleménye szerint, amelyet Federico Lombardi szentszéki szóvivő olvasott fel az újságíróknak, a média "nem értette meg pontosan" a szinódusi jelentés tartalmát.

A közlemény leszögezte, hogy a jelentés nem a szinódus záródokumentuma és nem végleges döntéseket vagy végleges nézeteket tartalmaz. Erdő Péter a jelentést Lorenzo Baldisseri olasz bíborossal, szinódusi főtitkárral és Bruno Forte olasz érsekkel, a szinódus különleges titkárával közösen állította össze.

A jelentés felolvasását több mint negyven hozzászólás követte a püspöki szinódus résztvevői részéről. Ahogyan ez a Vatikán honlapján a szabad vitáról közölt beszámolóból kiderül, a hozzászólók úgy vélték, a jelentés nem mélyített el minden témát, amely a szinódus első hetében felmerült. Elhangzott, hogy több teret kellett volna szentelni a szabályos házasságban élőknek.

Szó volt arról, hogy az élettársi kapcsolatban élők és az azonos nemű párok befogadása az egyházba "megfelelő óvatossággal" kell történjen. Kiemelték, hogy a dokumentumban egyáltalán nem szerepelt a "bűn" kifejezés. Nagyobb hangsúlyt sürgettek a nőkkel szembeni diszkrimináció témájának.

Fenntartások kísérték azt a megfogalmazást, miszerint az elváltak és újraházasodottak "fokozatosan" részesülhetnének ismét az áldozás szentségében. "Túlzott az elvárás a szinódussal szemben a közvélemény és a hívők részéről is, ha azt gondolják, hogy a szinódus mindent megváltoztathat, ami az azonos neműek közötti házasságot vagy az elváltak és újraházasodottak áldozását illeti" - hangoztatta kedden a vatikáni sajtóközpontban a szinódus résztvevője, Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa.

Filoni bíboros hozzátette: az Erdő Péter által felolvasott jelentés egy hét munkáját foglalta össze, a hozzászólások pedig a dokumentum szerkezetére vonatkoztak. Kijelentette: a sajtó nem jól végzi a feladatát, ha csak bizonyos témákat emel ki anélkül, hogy éreztetné, hogy a szinódus a mai család összetett helyzetét fogja át. A szinódus csütörtökig munkacsoportokban folytatja munkáját, a záródokumentum összeállítása csütörtökön kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.