Államéltető

"Éljen az Iszlám Állam!" - kiáltotta, és fél év letöltendőt kapott

Hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Franciaországban egy 54 éves férfit, amiért a strasbourgi családsegítő központban azt kiáltotta, hogy "Éljen az Iszlám Állam!", és azzal fenyegetőződött, hogy legközelebb fegyverrel jön vissza.

2014.10.09 19:41MTI

A férfit szerdán mondta ki a strasbourgi büntetőbíróság bűnösnek "terrorcselekmény nyilvános dicsérete" miatt - jelezte Stéphanie Breton helyettes ügyész, aki a tárgyaláson közrend megzavarása miatt nyolc hónap szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

A fenyegetések miatt már kétszer elítélt férfi hétfőn akkor lett dühös a strasbourgi hivatalban, amikor megtudta: a neki járó szociális juttatások összege csökkent. Először azt kiabálta, hogy "Franciaország nem ér semmit", majd kijelentette: "Minden egyes alkalommal, amikor egy franciát lefejeznek, örülök". Az egyébként francia állampolgárságú férfi arra utalt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az elmúlt hetekben több nyugati túszát lefejezte.

A dzsihadista szervezet algériai ága, a Kalifátus Katonái szeptemberben egy 57 éves francia túszt végzett ki azért, mert Franciaország csatlakozott az IÁ elleni nemzetközi koalíció légicsapásaihoz Irakban.

A tárgyaláson a férfi, akit az ügyészség olyan impulzív személyiségként írt le, akinek "a frusztrációs toleranciaszintje nagyon korlátozott", sajnálatát fejezte ki amiatt, amit a családsegítő központban mondott, s azt a fáradtsága számlájára írta. A dzsihádistákat pedig szélhámosoknak nevezte.

A férfi nem állt a titkosszolgálatok megfigyelése alatt, és az ügyészség szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy Szíriába készülne harcolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.